Etiketterstickningartikel
Läst 20686 ggr
parsley
2012-03-06, 14:31

Knälånga strumpor

Mitt bidrag till tidningen Hemmets Journals tävling "Sveriges finaste strumpa". Mina strumpor vann inte, men jag är nöjd med dem ialla fall. :)

Strumporna är stickade av sk sockgarn som består av 75 % ull och 25 % syntetmaterial och stickas med stickor 2.5. Garnet är maskintvättbart och slitstarkt. Eftersom garnet är såpass tunt blir det också drygt att sticka med. Till ett var vanliga stickade strumpor räcker det med 100 g sockgarn. De här strumporna är längre så det går åt 150 gram till dessa.

Jag har valt att sticka strumporna med två olika sorters flätor, en fläta som vrids varv 3 och 10 av 10 mitt bak på vaden och en hästskoformad fläta som vrids varv 8 av 8 mitt fram. Flätan mitt fram fortsätter på fotens ovansida fram till tån. Flätan mitt bak vrids på följande sätt varv 3 och 10 av 10: Sätt 3 maskor på en hjälpsticka bakom arbetet, sticka 3 maskor och sticka maskorna på hjälpstickan. Flätan mitt fram görs på följande sätt varv 8 av 8. Sätt 2 m på en sticka framför arbetet. Sticka 2 m. Sticka maskorna från hjälpstickan. Sätt 2 m på en hjälpsticka bakom arbetet. Sticka 2 m. Sticka maskorna från hjälpstickan.

Strumpan är formad efter vaden och vidare upptill än nedtill. Maskantalet beräknas på följande sätt fotens maskantal i det här fallet 64 m  * 1,25 = vilket avrundas för att få ett maskantal jämnt delbart med 4 och för att passa flätorna och resårstickningen. Efter att ha ritat upp mönstret på rutat pappar och räknat lite grand valde jag att lägga upp 84 m.

Sticka 8 cm resårstickning *1 r, 1 a*. Om man vill vika ner kanten och ha en snygg vikkant så kan man sticka med avigsidan ut. Annars stickar man med rätsidan ut som vanligt. Påbörja mönsterstickningen med flätor när arbetet mäter 8 cm. Eftersom jag stickat sk ”magic loop knitting” med en ögla på rundstickans wire har jag inte räknat in mönstret på stickor utan bara markerat på lämpliga ställen för att få mönstren på rätt ställe.

Sticka mönsterstickning 10 cm och påbörja därefter minskningarna baktill på vaden. Minska 1 m vid övergången mellan resårstickningen och de aviga maskor som omger flätan mitt bak var fjärde varv tills maskantalet är 64, dvs det antal maskor som ska finnas i foten.
Sticka rakt tills arbetet mäter totalt 38 cm.

Påbörja hälen. Hälen stickas över halva maskantalet. Jag har stickat en förstärkt häl med lyfta maskor. På rätsidan lyfts varannan maska rät med garnet framför arbetet. Vartannat varv lyfts första maskan innanför kantmaskan, vartannat varv andra maskan innanför kantmaskan, sedan lyfts varannan maska, varvet ut. När hällappen mäter 6 cm påbörjas hoptagningarna.

Hälen är en kilhäl som stickas på följande sätt. Sticka  hälften av hälens maskor. I det här fallet 32/ 2 = 16 m. Sticka 2 m tillsammans, sticka 1 m, vänd, sticka 4 m avigt, 2 a tills 1 a, vänd 6 r, 2 r tills, 1 r  vänd osv tills alla maskor är vända.
Plocka upp maskor på hällappens sida. Minska bort ev överflödiga maskor första varvet på foten så maskantalet blir 32.
Sticka tills foten mäter 13 cm från hälen eller önskad längd.

Ta ihop för tån. Byt till slätstickning. Jag har valt att göra en spiralformad tåhoptagning. Hoptagningarna görs var 4:de varv. Första hoptagningsvarvet görs så här: *Sticka 6 m slätstickning. Sticka ihop maskorna 7 och 8.* Andra hoptagningsvarvet görs så här: Sticka 5 m, sticka ihop maskorna 6 och 7* Tredje hoptagningsvarvet: Sticka 4 m, sticka ihop maskorna 5 och 6* Fortsätt hoptagningarna tills inga maskor återstår mellan de maskor som tas ihop. Sticka då 2 rm tillsammans  tills ca 8 m återstår. Ta av garnet från nystanet och dra tråden igenom dessa maskor. Snörp ihop strumpan. Fäst garnet.

Andra strumpan stickas på samma sätt.

Pialinn
2012-03-20, 14:17
#1

Har du ingen bild?

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

parsley
2012-03-25, 10:50
#3

Provlappen som jag stickade innan jag började med strumpan. Flätan formad som en åtta valde jag att inte göra eftersom jag tyckte att den kändes lite väl hård och stel för att ha på en strumpa. De andra två finns med. Den hästskoformade flätan stickades på skenbenet och fotens ovansida och den "vanliga" flätan, stickades på vaden.

Upp till toppen