Etiketterstickningartikel
Läst 13937 ggr
parsley
2011-08-13, 10:32

Timglasstrumpor

Strumpor stickade med timglashäl och timglastå är en variant av strumpor stickade från tån och upp. Tån stickas först, sedan foten, hälen och sist skaftet.

Strumpan ska ha samma maskantal i foten och skaftet. Utgå från detta maskantal och dela med 2.

Till dam och liten herr brukar följande maskantal (fot och skaft) vara lagom

  • sockgarn som stickas på stickor 2,5 mm 64 maskor
  • tunnare raggsocksgarn som stickas på stickor 3,5 mm 52 maskor
  • kraftigt raggsocksgarn som stickas på stickor 4,5 mm 44 maskor
  • riktigt tjockt raggsocksgarn som stickas på stickor 5,5 mm 36 maskor

Hälften av detta maskantal blir då 32, 26, 22 resp 18 maskor

Lägg upp en luftmaskkedja som motsvarar halva maskantalet plus ytterligare några luftmaskor. Använd ett slätt garn som inte luddar.
Plocka upp maskor motsvarande halva strumpans maskantal i luftmaskkedjan.

Varv 1 stickas med aviga maskor från avigsidan. Sticka samtliga maskor. Dela arbetet i tredjedelar. Är inte maskantalet jämnt delbart med 3 ska det vara lika många maskor på varje sida medan resterande maskor samlas i mitten. Placera markörer i arbetet.

Varv 2 stickas från rätsidan med räta maskor. Vänd när 1 maska återstår

Varv 3 stickas från avigsidan med aviga maskor. Vänd när 1 maska återstår

Varv 4 stickas från rätsidan. Vänd när 2 maskor återstår

Varv 5 stickas från avigsidan. Vänd när 2 maskor återstår

Upprepa varven tills sidmaskorna tills det inte finns kvar några maskor på sidorna och ca 1/3 av det ursprungliga maskantalet återstår i mitten av arbetet.

Sticka mittmaskorna från rätsidan + ytterligare en maska. Plocka upp en maska i maskbågen mellan arbetet på höger och vänster sticka och placera maskan på vänster sticka. Sticka ihop den upplockade maskan med nästa maska (vridet eller genom bakre maskbågen för att undvika hål). Vänd sticka på samma sätt på avigsidan. Sticka de två vändmaskorna från fg varv, mittmaskorna, första maskan efter markeringen, plocka upp en maska och sticka ihop den upplockade maskan med nästa maska. Upprepa tills samtliga maskor är stickade.

Ta bort luftmaskkedjan genom att t ex klippa eller sprätta bort den. Plocka upp de öppna maskorna som finns kvar som små öglor när luftmaskkedjan är borta.

Sticka foten runt tills den mäter ca 13 centimeter (dam) eller mät på foten. OBS! Med facit i handen och strumpan på foten så tror jag att 12 cm räcker. 13 cm blir lite för långt, till mig som har storlek 38-39. Måttbandsmäter du så mät från det ställe där lilltån sitter fast foten till en punkt mitt under ankeln.

Sticka timglashäl över hälften av maskorna  i slätstickning på samma sätt som tån.

Sticka skaftet i resår *2 räta, 2 aviga*. Plocka ev upp ett par maskor extra i varje sida i skarven mellan häl och vrist för att undvika hål. Minska bort dessa maskor första varvet.
Maska av i resår när skaftet mäter 15 cm eller önskad längd.

Upp till toppen