Etiketterstickningartikel
Läst 48883 ggr
parsley
2010-09-17, 21:57

Strumpor stickade från tån och upp

Vår bloggande medlem Tin-Tin -74 http://tintin74.blogspot.com/ har lånat ut bilder och beskrivning på strumpor stickade från tån och uppåt till Textilhantverk i fokus. En mer detaljerad beskrivning finns hos Barbo , Wermlandsstickning

http://www.wermland.nu/Stickning/Toeup.pdf

Så här gör Tin-Tin

http://tintin74.blogspot.com/2010/07/nu-ar-jag-fardig-med-mina-efterlangtade.html

Jag började med 6 maskor vardera på två stickor som jag sedan fördelade på fyra stickor efter första varvet. Jag gjorde ökningar vartannat varv tills jag hade 11 på varje sticka (11*4 = 44 maskor).

Stickar man i kraftigt raggsocksgarn från t ex Järbo eller Vartofta och stickor 4.5 så är 44 maskor lagom till dam och liten herr. 52 maskor eller 13 maskor på varje sticka är lagom om man stickar med lite tunnare raggsocksgarn eller ullgarn och stickor 3.5. 64 maskor eller 16 maskor på varje sticka är lagom om man stickar med tunt sockgarn och stickor 2.5.

Därefter stickade jag vanlig slätstickning runt på strumpstickor tills foten/arbetet mätte 20 cm. Då började jag med hälen som stickas på 2 stickor. Hälen stickas över halva maskantalet. Har man t ex 44 maskor i foten ska hälen stickas över 44/2 = 22 maskor. Minskningarna för hälen görs på varje sida genom att lyfta maskor och sticka färre maskor för varje varv (se Wermlands stickning för noggrann beskrivning). Jag gjorde minskningar enligt beskrivningen tills jag hade endast 6 maskor kvar innan jag åter började öka upp varven igen. Gör minskningar tills ca 1/3 av hälens maskantal finns kvar. Sedan ökar man tills man har hälens ursprungliga maskantal igen. Ökningarn görs genom att man stickar med de tidigare lyfta maskorna en mer för varje varv. När så hälen var formad var det dags att göra skaften.

tå.jpgResåren gjorde jag med 2 aviga och 2 räta maskor. För att få lite mer liv i strumporna randade jag dem. Vid varje färgbyte stickade jag samtliga maskor räta för att få en snyggare övergång innan jag stickade 5 varv med den "nya" färgen. På dessa blev det 8 ränder i varje färg. Jag är väldigt nöjd med den här tekniken att sticka strumpor. Tån blir mycket snyggare än vid traditionell metod och så kan man ju enkelt låta mängden garn man har få avgöra hur långa skaften ska bli, om man är osäker på hur långt det räcker till.

parsley
2010-09-17, 22:28
#1

Beskrivning timglashäl / timglastå

Om man vill kan man lägga upp fotens maskantal med ett "skräpgarn" och sticka tån med utgångspunkt från beskrivningen till timglashäl. När tån är stickad, så tar man bort skräpgarnet, plockar upp maskorna och stickar med det riktiga garnet resten av strumpan. För att få lite mer att hålla i kan man ev sticka ett par cm elller några varv innan man börjar minska för tån.

Sticka över maskorna från första stickan till fjärde. Hälen stickas över hälften av strumpans maskantal. Har man t ex 64 m i skaftet så ska hälen stickas över 64/2 = 32 m.

Varv 1 31 r vänd

varv 2 30 a vänd

varv 3 29 r vänd

osv tills 10 m (ca 1/3 av hälens maskantal) återstår. I och med att man vänder så blir det fler och fler maskor på varje sida som inte stickas för varje varv. Sticka lika många räta maskor som sista varvet aviga, dvs 12 rm. Plocka upp maskbågen framför nästa maska, vrid den och sticka ihop den med maskan. Nästa varv, som stickas avigt, stickas en maska ytterligare innan följande maska plockas upp vrids och stickas ihop avigt med nästa maska. Man fortsätter att sticka en 1 m mer för varje varv innan maskbågen plockas upp och stickas med nästa maska tills man på nytt stickar över alla 32 maskorna.

Tin-Tin74
2010-11-12, 13:02
#2

Nu har jag gjort ett par till raggsockor med den här tekniken. Skrattande

Den här gången blev det ett par till min 15-årige son som nu slipper frysa om fötterna när han ska fiska i vinter.

På bloggen har jag beskrivit närmare hur jag gjorde just dessa.

http://tintin74.blogspot.com/

MegN
2010-11-21, 14:31
#3

Det som är lite knepigt när man kör "sticka tills garnet tar slut" är att man måste beräkna lite lagom med garn att maska av med. Har precis (för någon timme sen!) stickat klart en "tub" som jag ska använda som sjal/fuskpolokrage. Och där blev jag tvungen att repa upp ett halvt varv för att jag upptäckte att återstoden av garnet inte räckte… Just avmaskningsvarvet måste man ju sticka lite lösa än de andra, för att inte få en stenhård kant (jodå - jag testade först med att bara "maska över" det senast stickade varvet, blev alltså inte alls bra).

theMaggan04
2011-01-04, 00:17
#4

Vilket bra tips! Jag ska sticka strumpor för första gången och är lite rädd för att garnet inte ska räcka… Men har en massa olika färger.

De randiga skaften gjorde ju bara sockan snyggare!

Har sparat beskrivningen och ska ta i tu med det lite längre fram i månaden. Har en tenta att plugga till först Tungan ute

Tin-Tin74
2011-04-23, 06:47
#5

Nu har jag gjort ett par till sockor med den här tekniken.

Den här gången gjorde jag skaftet med ett mönster som jag lärt mig av min farmor på 94 år.

Beskrivning hittar ni här

parsley
2013-11-10, 09:21
#6

Tips!

Förstärk gärna avmaskningskanten genom att virka ett varv krabbmaskor runt den. Krabbmaskor är fasta maskor som virkas baklänges. Vanligtvis virkar man från höger till vänster. Krabbmaskorna virkas från vänster till höger.

gun92884
2019-12-17, 13:48
#7

Har suttit och tittat tillbaka, nostalgiskt, på olika ställen på Fokus och hittade denna gamla tråd om sockor. Kanske den gjorde att jag stannade upp, delvis för att jag har precis stickat två Christmas stockings till min dotter och hennes man, och också för att jag har alltid velat lära mig Toeup men de har skrämt mig litet. Fråga mig inte varför, för jag  lärde mig att sticka när jag var 4 år och är inte längre någon spring chicken -  och trots detta har jag aldrig prövat att sticka ett Toeup par sockor! Nu ska jag ialla fall försöka med hjälp av denna beskrivning! 👍

gun92884
2019-12-17, 21:35
#8

Här är strumporna. Min dotter är Scottish men bor i St Paul, Minnesota med sin amerikanska man som är gaaalen i Skottland, så jag gav dem litet Scottish atmosfär (utan regn och dimma) genom att sticka en Celtic kross kant upptill och flätor utefter benen. - Garnet är nästan lika gammalt som min dotter för jag fick det av en granne när jag bodde i Scotland. Jag har aldrig haft någon användning för det så det har rest genom flera länder med mig. --- Detta är det äkta Arangarnet, vilket betyder att det är otvättat så det känns litet fett när man stickar. Fiskarna förr i tiden använde sådant garn när de stickade sina tröjor på vintrarna - det var mansarbete - för då skyddade tröjan mot väder och vind … och förstördes inte om fiskaren hamnade i vattnet, vilket alltför många gjorde. När den drunknade sedan flöt upp utefter kusten så kunde hans hemort bli identifierad genom flätmönstret på tröjan.

gun92884
2019-12-17, 21:57
#9

… för de som funderar över den stora foten - det här är Christmas Stockings som man hänger upp för att tomten ska lägga i presenter när han kommer ner genom skorstenen 😃

gun92884
2020-02-11, 14:51
#10

Jag har stickade sockor i december och januari för att skänka till skolbarn här i området. Det finns många som saknar det nödvändigaste. Som tur var (fast det är ju inte bra heller ur klimatsynpunkt) har det varit rätt mild vinter iår, fast det går mot litet bistrare temperaturer nu i februari

gun92884
2020-02-11, 14:55
#11

Jag stickar också till en charity uppe i New York state - det blir mest hattar och filtar men jag har börjat fundera på att göra leksaker eftersom de också delar ut till barn på sjukhus. Finns det någon länk till leksaker som går litet fortare att göra än min Paddington som jag gjorde. Stickningen går fort men det är tidskrävande att sätta ihop.

gun92884
2020-02-11, 14:56
#12

Här syns hur jag satte fast armar och ben med knappar så de är rörliga.

Upp till toppen