Etikettsömnad
Läst 555 ggr
parsley
2018-05-17, 08:28

Att hantera PDF-mönster

En del designers som tar fram mönster till klädsömnad säljer sina mönster som PDF-filer. Det finns även en del gratis mönster som PDF-filer. Kunden får själv skriva ut mönstret på en skrivare och foga ihop det till en mönster som går att klippa och sy efter.

  1. Ladda ner mönstret
  2. Se till att det finns ordentligt med papper i skrivaren innan du skriver ut. Mönstret är ofta på 15-25 sidor + instruktioner
  3. Skriv ut
  4. Det brukar finnas en ram och ett antal passmärken på varje sida. Mönstret går inte ända ut i kanten, utan det finns en kant runt om.
  5. Instruktionerna anger hur mönstret ska fogas samman.
  6. Klipp bort kanten på två sidor av pappret om du tycker att det underlättar när du ska få passmärkena att passa ihop. Att göra hål kan också fungera.
  7. Tejpa eller limma ihop papperna. Arbeta på ett stort bord om du har eller håll till på golvet. 
  8. Vanligt A4 papper kan vara väl styvt att använda till klippmönster, så det kan underlätta att rita av pappersmönstret på mönsterpapper eller på byggplast med en lämplig penna. 
  9. Spara gärna de utskriva A4-arken. Du kanske vill sy plagget i en annan storlek senare och då behöver du inte skriva ut det igen. 
  10. Sen är det bara resten kvar… Sy en toile (dvs ett provplagg av ett enkelt tyg) om du vill, klipp ut mönstret i fintyget, sy…
parsley
2018-06-09, 16:39
#1

Ett tillägg till texten ovan. En del PDF-mönster har något som kallas lager. Det innebär att man kan välja vilken eller vilka storlekar som ska skrivas ut om man gör utskriften via något program som läser PDF-filer. Jag har använt Fox-it Reader, men det ska fungera även i t ex Adobe.

https://www.foxitsoftware.com/pdf-reader/

Upp till toppen