Etikettövrigt
Läst 600 ggr
sammy78
2018-04-26, 11:32

Trasiga kläder+återvinning?

Hej !

Har en lite konstig fråga !

Jag har några byxor och tröjor som är så pass slitna och trasiga och noppiga att dem inte går att rädda längre !

Nu undrar jag… hur gör man när man ska återvinna trasiga textiler ?

Kan man lägga dem till myrorna etc (i deras stora kärl) eller finns det speciella ställen som tar hand om trasiga och slintna textiler ?

Eller ska jag bara slänga dem i vanliga soporna (som jag inte vill) ?

Hur gör ni ?

Gronstedt
2018-04-26, 11:36
#1

Här i trakten står det på EMMAUS insamlingskärl att de tar emot både användbart och trasigt och ser till att det användbara återanvänds, att det som är trasigt/slitet sys om alternativt repas upp och tråd/garn återanvänds och att det som är helt oanvändbart används som resurs i tillverkning eller energiutvinning. Hur bra detta fungerar vet jag inte, men nog låter det förträffligt 🙂.

parsley
2018-04-26, 11:57
#2

Olika kommuner kan ha olika regler för återvinning. Kolla med din kommun vad de rekommenderar. En del välgörenhetsloppisar "på stan" kan bli nog så irriterade om man kommer med varor som de inte bedömer som säljbara, men bemötandet kan nog variera mellan olika ställen. Där jag bor är de allmänt sura om man inte kommer med fullvärdiga grejor eller är känd som kund (då är det tydligen inte ok att lämna oavsett vad det är för varor man kommer med).  Utslitna textiler skulle jag slänga i brännbart eller ta med till soptippen och fråga personalen var man ska slänga det.

sammy78
2018-04-27, 11:39
#3

@ Gronstedt

@ parsley

Tack för svar !

Bor i Malmö området och vet inte alls hur det ligger till med textilåtervinning här?

Vet att det fanns något sorts försök/projekt till textilåtervinning i September 2017 men det var bara tillfälligt ! (dem tog emot allt från håliga strumpor till slitna lakan och allt skulle kunna återvinnas enligt info?)

Har ingen aning var man ska göra av uttjänta textiler nu ?

Känns fel att slänga dem i soporna/brännbart ! (Men lutar åt att det får bli det)

Men hittar ingen info någonstans om textilåtervinning av uttjänta textiler ?

Gronstedt
2018-04-27, 12:24
#4

TS, titta på http://emmausbjorka.se/skanka/ , där finns en karta över ställen att lämna saker. De skriver så här: 

"Vi tar hand om

Mjuka varor: Alla kläder, skor och textilier som inte är fuktiga eller förstörda av oljor eller kemikalier.
Hårda varor: Böcker, prydnadssaker, leksaker, husgeråd, elartiklar, lampor och små möbler som är hela, rena och användbara. Däremot har vi inte möjlighet att ta emot tjock-TV, vitvaror, sängar och madrasser.

Vi återanvänder din gåva för att skapa resurser till vårt solidaritetsarbete. Det vi inte kan återanvända blir återvinning i form av materialåtervinning eller nya textiler. 90-kontot garanterar att vi tar hand om ditt bidrag på ett ansvarsfullt sätt."

Upp till toppen