Etikettnytt-noterad-uppdaterat
Läst 807 ggr
parsley
2018-01-21, 14:50

The man who knits

The man who knits finns på YouTube. Han letar efter tröjor på second-hand, repar upp dem och stickar något nytt. Mössor verkar vara en favorit.  Han nystar det som repas upp direkt på nystmaskin och verkar inte härva och blöta det först för att få det slätt.

Ska man leta efter lämpliga tröjor på second-hand så bör man gärna leta efter herrtröjor, eftersom de är stora och ger mycket garn. Sömmarna ska inte vara overlockade, för då blir det bara små garnstumpar. Naturmaterial lämpar sig bäst för återvinning på det här sättet. En viss andel syntet kan fungera, men det brukar inte bli bra att återvinna ren akryl. 

https://www.youtube.com/watch?v=dBryKSZwb5c&feature=youtu.be

Jennicas
2018-01-27, 14:28
#1

Detta är ju jätteintressant. Jag älskar ull och fina kvaliteter men har väldigt lite pengar. Handlar jämt på loppis men har ännu dragit mig för att repa upp tröjor för att få tag på garn. I filmen börjar han repa upp i ena ärmen, bra tips, MEN i nästa bild är det en annan tröjbit han vindar från och då har han klippt upp ärmen och klippt bort den från tröjan! Så att det är ett rakt fint stycke att repa från vilket ser enkelt ut att göra. Det  jag är lite rädd för är att det blir krångel här, att man klipper upp fel  i sidsömmarna så att garnet är av hundra gånger på vägen. Hur repar man upp på bäst sätt? Måste man inte klippa upp hela tröjan först och hur gör man det bäst? Nyfiken och vill prova .

Sen såg det ut som att många köpetröjor, fabrikstillverkade är stickade med mångdubbelt garn. Den rutiga tröjan i svart han köpte var i väldigt tunt lammul/cashmere garn. Hm.

parsley
2018-01-27, 16:16
#2

# 1 Vad du än gör så klipp inte isär sidsömmarna. 🙂Det är stor risk att du slinter med saxen och klipper lite snett så det blir hål, som i sin tur gör att garnet bara blir små stumpar. Använd sprättkniv istället. 

Börja med att skaffa dig en uppfattning om hur tröjan är konstruerad och hur du ska angripa den. Sprätta loss krage eller halsringning. Sprätta isär sidsömmarna. Axelsömmarna är ofta overlockade eller förstärka med ett band, så här kan man behöva klippa.  Ärmsömmen där ärmen fästs mot axeln kan vara overlockad, så där kan det bli en del svinn i och med att helt enkelt för klippa ärmen rak och börja sprätta.  Det kan bli en del svinn runt halsringningen också innan man hittar en tråd som man kan börja nysta eller härva från.  Från en kofta kan det bli en del svinn eller korta stumpar runt knapphålen. 

Undvik plagg som är ihopsydda med overlock. En overlocksöm ser ut som en zigzagsöm och den klipper av garnet för varje stygn. Man kan inte dela sömsmånen på ett overlockat plagg. 

Mannen i filmen repar upp och nystar direkt på nystmaskin. Har man ingen nystmaskin så kan man linda garnet runt petflaskor, fukta det och låta det torka innan man nystar. 

Billigt garn skriver mycket om att återanvända garn på sin sida.  http://www.billigt-garn.net

Jennicas
2018-01-27, 23:48
#3

Ok det här är mycket bra tips :) Så man börjar nysta från halsen på fram och bakstycke och från ärmresåren på ärmarna? Det kanske blir ett testinköp av herrtröja! Känner såklart till Billigt garn 💜 Tack för hjälp.

parsley
2018-01-28, 08:20
#4

De flesta köpeplagg är stickade nerifrån och upp. Det betyder att man börjar sticka i nederkant och stickar upp mot halsen, både när det gäller fram- och bakstycke och ärmar, så man börjar uppe vid axlarna och repar därifrån. Det går inte att repa upp åt fel håll om man säger så. 😉Lycka till!

Jennicas
2018-01-30, 20:30
#5

Tack! Letar efter lämpligt slaktobjekt!

Upp till toppen