Etikettnytt-noterad-uppdaterat
Läst 486 ggr
parsley
2017-02-25, 14:37

Norrbottens textilhistoria

Erika Nordvall-Falck menar att Norrbottens textilhistoria bör skrivas om. Stickning har inte spritt sig från söder och norrut, som tidigare påståtts.

http://www.kuriren.nu/nyheter/lanets-textilhistoria-bor-skrivas-om-nm4462186.aspx

tarantass
2017-02-27, 14:31
#1

Verkar rätt typiskt. Den vedertagna synen har i århundraden varit att till Norden i allmänhet och norra Norden i synnerhet kommer kulturinflytanden söderifrån.

Och visst är det så på många sätt. Men att den synen går för långt har under senare årtionden visats också i utgrävningsfynd från järnålder och liknande. Man måste räkna med handel och annat också väster till öster och norrifrån.

Och inget konstigt med det, om man "tänker på tvären" och inte bara i söderperspektiv. Dels kan man titta på nutiden och tänka bort dess riksgränser och järnridå. Dels kan det (till exempel) tänkas vara lättare att resa på tvären i en klimatzon man är van vid, än att resa på längden och stöta på klimat som kan ta död på en därför att man inte är van. Liknande gäller levnadssätt och i vissa fall språk hos de folk man stöter på. Samerna har en öst-västlig utbredning, finns även i Ryssland, och de (och finnarna) har släktingar ännu längre österut, mer än söderut.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Upp till toppen