Etiketterstickningartikel
Läst 7355 ggr
parsley
2016-09-07, 08:12

Pia-tröja

Pia-tröjan har bl a synts på en del bloggar. Någon riktigt beskrivning finns inte. Kanske är det någon Pia som stickat och döpt den. Tröjan kan stickas utan ärmar eller med ärmar i valfri längd. Välj gärna stickor som är lite tjockare än de rekommenderade för garnet. Jag har stickat den i ett återvunnet garn från en upprepad secondhandtröja. Garnet består av 50 % bomull och 50 % akryl. En damtröja storlek M med överdimensionerad polokrage, räckte till en Pia-tröja storlek large och jag fick en del garn över. Min tröja väger ca 400 g och har en 3/4 ärm, som är lite för lång. Stickar du av köpe-garn tjuvkika på någon beskrivning för garnet, för att få en uppfattning om Garnåtgång.  Jag brukar inte vara så förtjust akrylgarn, men det här garnet var trevligt att sticka och svinnet när jag repade upp secondhandtröjan var minimalt. Mönstret lämpar sig bäst för ett garn som inte är för ulligt.  Jag tror att man kan sticka i t ex sockgarn (typs Drops Fabel, ca 400 meter per 100 g), en- eller tvåtrådigt ullgarn eller garn av shetlandstyp, om man inte vill sticka av växtfiber. Pia-tröjan är en perfekt sommartröja, som också passar om man vill ha en lite luftigare tröja under årets kalla månader. 

Så här gör man en Pia-tröja:

 1. Ta en tröja i lagom storlek, gärna en som är ganska vid i modellen och mät den tvärs över vid armhålorna.  Gör ett masktäthetsprov och räkna ut hur många maskor du behöver. Om du vill att din tröja ska vara 60 cm tvärs över och du har 21 maskor per 10 cm så ska du lägga upp 60*2,1= 126 maskor. 

 2. Lägg upp önskat maskantal och sticka mönster. Tänk på att mönstret påbörjas från rätsidan, så beroende på vilken uppläggning man valt kan man behöva sticka ett extra varv för att varv 1 ska komma på rätsidan. Jag tycker det blir snyggast om man stickar det *1 rät, 1 avig*. 

 3. Mönstret stickas så här
  Varv 1-6 räta maskor. 6 varv rätstickning, motsvarar 3 ribbor rätstickning. 
  Varv 7 Kantmaska*1 rät maska, 2 omslag* avsluta med 1 rät maska och Kantmaska
  Varv 8 Räta maskor stickas räta och omslagen släpps. 

 4. Upprepa varv 1-8 tills arbetet når önskad längd. 

 5. Fram och bakstycke stickas lika. 

 6. Sy ihop axelsömmarna och lämna ett lagom hål för huvudet. 

 7. Plocka upp maskor för ärmen längs kanten på framstycket och bakstycket och sticka ärmen uppifrån och ner.  Minska 1 maska i varje sida, varje mönstervarv 1, så ärmen smalnar av. Sticka tills ärmen når önskad längd. Avsluta gärna ärmen med några centimeter resår. Maska av och sticka andra ärmen lika. 

 8. Sy ihop ärmsömmarna och sidsömmarna. Vill man spänna ut eller blocka tröjan kan det göras innan ärm- och sidsömmarna sys.

Upp till toppen