Annons:
Etiketterstickningartikel
Läst 6514 ggr
parsley
2016-08-20, 15:52

Bränntesta textil

Textila material kan "artbestämmas" genom att man eldar en liten bit av dem

Bränntesta textil

Textila material kan "artbestämmas" med hjälp av bränntest. Tänd eld på en liten bit tyg eller en bit garn, känn på lukten, se hur det  brinner och vilken sorts aska som bildas. Var försiktig, var beredd att släcka och håll till på ett så brandsäkert ställe som möjligt.

Ull luktar bränt hår eller brända fjädrar. Elden självdör. Ull bildar svart aska som kan krossas till puder. Alpaca, mohair mfl djurfibrer uppför sig på samma sätt som ull.

Siden brinner långsamt och luktar bränt hår eller brända fjädrar. Elden självdör. Bränt siden bildar grå aska som blir till puder när den krossas.

Bomull luktar bränt papper och brinner med långsam glöd och bildar grå, spindelvävsliknande aska. Bränd viscos luktar som bomull, men brinner längre tid än bomull.

Linne uppför sig ungefär som bomull, men glöder längre och luktar brända löv, istället för bränt papper.

Syntetmaterial smälter ihop till en hård kula istället för att bilda aska. Olika syntetmaterial luktar på olika sätt. Akryl som är vanligt i garner och i stickade köpeplagg brinner med en fräsande låga. Nylon, som bl a används för att göra ullgarner mer slitstarka, och polyester går snabbt att antända, men är självsläckande.

Textiler och garner av blandmaterial har brandegenskaper från de material som ingår.

Annons:
Sindri
2016-08-26, 22:34
#1

Jättebra inlägg. Kan du inte ägga den på klädsömnad i fokus också.

Jojo. Fler än en gång har jag suttit utanför secondhandbutiker och eldat små tygremsor för att veta vad det är för tyg de säljer. 😃 Man kan göra fynd!

Tycker fortfarande det är svårt att skilja mellan siden och viscos/acetat/modal.

Man måste elda ganska stora bitar för att med säkerhet känna lukten. Men får väl träna.

Upp till toppen
Annons: