Etiketterstickningartikel
Läst 6519 ggr
parsley
2016-05-15, 12:08

Vantar med flerfärgsstickning i lyfta maskor

Beskrivning till vantar stickade i flerfärgsstickning med lyfta maskor

Garn och passande stickor. Vantarna stickas runt på strumpstickor eller med en ögla på rundstickan, sk magic loop knitting. Man använder minst 2 färger, en bottenfärg och en mönsterfärg. Beskrivningen kräver grundläggande kunskaper i vantstickning. Fråga gärna om något är oklart. 

De här vantarna är stickade i två lila nyanser av Drops Alaska, på stickor 4,5 mm samt ett svart restgarn. De väger ca 80 gram. 

  1. Lägg upp önskat antal maskor.  Jag tycker att 40 maskor var lagom till de här vantarna i ganska tjockt garn. Maskantalet ska vara delbart med  4. 

  2. Sticka ett par varv eller ribbor rätstickning. Ta ihop arbetet och sticka runt. Antingen stickar man rätstickningen först och syr ihop vanten samtidigt som man fäster trådar eller också början man sticka runt redan från första varvet.

  3. Varv 1 Aviga maskor med mönsterfärgen (svart)

  4. Varv 2-6 Stickas i bottenfärgen (lila) på följande sätt*2 räta maskor, lyft 1 maska avigt*

  5. Varv 7 Stickas avigt med mönsterfärgen (svart)

  6. Varv 8-12 stickas med bottenfärgen (ljuslila). Byt färg om du vill ha randiga vantar. Mönstret förskjuts på dessa varv. Sticka 1 rm i bottenfärgen *lyft 1 maska avigt, 3 räta maskor i bottenfärgen*, avsluta med räta maskor i bottenfärgen, så varvet går jämnt ut.  

  7. Upprepa mönsterrapporten önskat antal gånger

  8. När vanten mäter ca 12 cm från nederkanten är det dags att förbereda tummen. Mät gärna på handen. Sticka in en tråd för tummen och fortsätt mönstret. Det brukar vara lagom att sätta av knappt 1/4 av det totala maskantalet till tumhål. Man kan också sätta maskorna på en tråd eller säkerhetsnål och lägga upp nya maskor nästa varv.  Tänk på att göra en höger- och en vänstervante.

  9.  När vanten är ca 20-21 cm lång är det dags att ta ihop för toppen på vanten.  Mät gärna på handen. När vanten räcker förbi lillfingret är det dags att ta ihop. Markera en maska i varje sida och minska på varje sida om denna tills ca 8 maskor återstår. Ta av garnet. Dra det genom de återstående maskorna och snörp ihop. 

  10.  Sticka tummen i valfri färg. Plocka upp maskor runt tumhålet och sticka tills tummen är lagom lång. Sticka då ihop maskorna 2 och 2 ett eller två varv tills ett par maskor återstår och snörp ihop på samma sätt som toppen på vanten.

Upp till toppen