Etiketterövrigtartikel
Läst 54340 ggr
parsley
2009-05-07, 17:41

Lite om lappteknik

1. Lite historia

Konsten att sy lapptäcken har förmodligen funnits så länge som människan har kunnat sy och det har funnits några småbitar att sy ihop. De äldsta svenska lapptäckena man känner till är från medeltiden. Förr var textil dyrbart bl a eftersom det var tidskrävande att framställa, så det var inte konstigt att man använde och återanvände den textil man hade tillgång till. Speciellt i Nordamerika har lapptäcksömnad fått en speciell status. De tidiga emigranterna tog med sig konsten att sy och att täcksticka från sina hemländer. Det var svårt att få tag på tyg i det nya hemlandet och varje tygbit var tvungen att användas för att få ihop täcken att skydda familjen mot vinterkylan. När bomullstygerna blev vanliga i mitten av 1800-talet, utvecklades lappsömnaden ytterligare. i början av 1900-talet  lärde hemvändande svenskamerikanskor ut tekniken att sy lapptäcken, eller också berättade de om sina lapptäcken i brev hem. Även under depressionen på 1930-talet syddes många amerikanska lapptäcken. De tryckta bomullstygerna hade nu blivit så billiga att de användes som mjölsäckar, sk floursacks. Tyget i mjölsäckarna återanvändes till klänningar och lapptäcken.

2. Material

Det finns speciella tätvävda bomullstyger av hög kvalitet som är avsedda för qulltning, som tekniken att sy med lappar också kallas. Dessa tyger ligger ofta på 110 cm bredd. I bland säljs de som mindre bitar, sk fat quarters. En fat quarter är 45*55 cm. I USA säljs tygerna per yard. En yard är 91 cm och en halv yard och hälften av tygets bredd blir en fat quarter. Det finns specialaffärer som säljer amerikanska quilttyger i Sverige. Är man riktigt intresserad av quiltning kan det vara värt att undersöka möjligheten att själv beställa hem tyger från USA, eftersom utbudet är så mycket större där. Vare sig man är ute efter färgmatchade kollektioner, nytryck av tyger från 1860-talet eller 1930-talet, färgsprakande batiktyger, tyger med katter eller brandbilar så finns det ett quilttyg som passar.

Vill man inte använda amerikanska bomullstyger så kan man använda vanliga bomullstyger, t ex lakansväv, påslakan eller gamla herrskjortor. Det går även att sy lapptäcken av jeanstyg. Tänk på tygerna bör vara ungefär lika kraftiga. En del billiga bomullstyger kan vara glesa och sladdriga och ojämnt tryckta, vilket gör att de är svåra att sy av. Använder man gamla plagg till lapptäcken så sprätta eller klipp isär sömmarna.

3. Hjälpmedel

Visst kan man sy lapptäcken för hand och vissa block måste handsys, men en symaskin underlättar betydligt. Det räcker med en enkel, gammal maskin som kan sy raksöm.

Skärmatta, rullkniv och quiltlinjal behövs om man vill använda sig av s.k snabbsömnadstekniker. Dessa finns att köpa i hobbyaffärer och affärer specialiserade på quiltmaterial. Se länk för exempel.

http://www.slojd-detaljer.se/PSLWeb/Product.aspx?productid=3517

Skärmattor och linjaler finns i olika storlekar. För hemmabruk så tycker jag att man ska satsa på en ganska stor skärmatta och lång linjal

Dessutom behövs knappnålar, säkerhetsnålar och sax.

4. Begrepp som är bra att känna till

Block - ett arbete i lappteknik består av ett antal sammanfogade lappar. Ibland sätts dessa lappar samman i olika mönster som sedan sätts ihop till ett större arbete. Googla på t ex quilt blocks eller klicka på länken för att se exempel på olika block.

http://www.quilterscache.com/QuiltBlocksGalore.html

Inch - en inch, eller tum, är 2,54 cm. Används i amerikansa beskrivningar.

Yard - längdmått, 1 yard =  91 cm

Patchwork - lappteknik

Quilt - sammanfattande benämning för lappteknik. Ordet används både inom engelska och svenska. En del skiljer på patchwork, själva sammanfogningen av lapparna och quilt som innebär att arbetet stoppas, fodras och sammanfogas med dekorativa sömmar. Det svenska ordet är täckstickning.

Sömsmån - Sömsmånen är en pressarfotsbredd vanligtvis 0,6 cm.

5. Snabbsömnadstekniken

Snabbsömnadstekniken innebär att man skär istället för att klippa lapparna och att lapparna kan sammanfogas med långa sömmar. Det går snabbare och resultatet blir bättre eftersom lapparna blir mer exakta om de skärs istället för klipps.

Vill man lära sig snabbsömnadstekniken så är det kanske lättast att läsa en bok om det. Böcker på svenska som beskriver snabbsömnadstekniken är bl a Kaffe Fassetts böcker om lappteknik, Vistnes-Moe Lapptäcken på nytt enkelt sätt och Agering - Tidlösa täcken. Även om man inte vill ge sig på att sy Kaffe Fassetts färgsprakande quiltar så innehåller böckerna bra teknikbeskrivningar. Vistnes och Moe har gett ut ett antal böcker om lappteknk. Deras tidiga böcker, utgivna omkring 1990, är de första böckerna på svenska som beskriver snabbsömnadstekniken. Noggrannhet är nyckelordet i Agerings bok Tidlösa Täcken.

http://www.quiltfabric.com/

Länk som till en engelskspråkig videosnutt som visar hur det går till att skära med rullkniv.

När man ska använda sig av snabbsömnadsteknik så skär man remsor i önskad bredd, syr ihop dessa och skär dem på andra ledden. Olika block kan snabbsys på olika sätt, så det bästa är att utgå från en beskrivning som visar hur de olika blocken ska sys. Trådarna behöver inte fästas, utan de låser varandra när man syr över dem. Långa rader av lappar kan sys utan att man lyfter pressarfoten. Så här kan det se ut:

http://www.youtube.com/watch?v=A8bRj8soyiU

6. Sammanfoga täcket

När man sytt sitt täcke ska det fodras med vadd och få en baksida. För att de olika lagren ska hänga ihop så måste de sys eller knytas.

Lägg baksidestyget på golvet med rätsidan ner. Ovanpå baksidestyget läggs sedan vadden och överst de sammanfogade lapparna.

Börja från mitten och arbeta dig utåt först i korsform och sedan diagonalt.. Fäst ihop de tre lagren med säkerhetsnålar. Till ett stort täcke går det åt många nålar.

När täcket är hopnålat kan man antingen "knyta" det genom helt enkelt dra virk- eller broderigarn genom lagren, sy ett stygn och knyta, eller sy ihop det. Väljer man att sy kan man göra det antingen för hand med förstygn eller på maskin. Antingen kan man sy "in the ditch", i diket, strax bredvid sömmen eller också välja ett mer eller mindre avancerat quiltmönster. Trådar fästs genom att man drar ner dem i täcket. Man kan även sy fast knappar för att sammanfoga täcket.

Lapptäcken sydda av jeanstyg blir tillräcklgt stadiga utan vadd.

attvaraellerintevara
2009-05-31, 12:29
#1

Tack,vad fint…Jag blir glad..Kysssparar den här sidan tills jag känner lusten till lappteknik kommer,jag vet nämligen att den kommer../Astrid

Glorious
2012-03-30, 21:22
#2

Jag är 16år och har inte sytt så mycket än, men en dag ska jag sy mig ett lapptäcke :) Det är riktigt fint!

Namiko
2012-03-31, 08:47
#3

Har funderat ett tag på att lappa ihop mig några påslakan, mina 3 favoriter har nämligen fått lite hål i sig så det blir att sy nya av dom för jag vill verkligen inte slänga dom. Så snart blir det lappteknik för mig med.

Tell someone you love them today, because life is short. But yell it at them in German, because life is also terrifying and confusing.

Amandla
2012-06-16, 13:52
#4

Jag använder mig av snabba metoder. Snabbt, snyggt och roligt ska det vara! När jag monterar täcket använder jag temporärt spraylim för textil, bläddra ner litegrann: http://www.bibbistextil.se/webbshop/lim,olja-m.m.-till-s%C3%B6mnad-2549588 Det går så otroligt mycket snabbare och är väldigt mycket enklare att använda spraylimmet, det är väl värt slantarna. Räkna med en spraylimburk för ett större täcke typ 140 x 250 cm. Först sprayar jag vadden, lägger på fodret. Sen sprayar jag vadden på andra sidan och lägger på framsidan. Klart!

På symaskinen använder jag en speciell pressarfot med övermatare, då matas under- och övertyg fram lika fort och det blir inga veck. Ihop med spraylimmet sparar jag många timmars jobb och mycket svett och ilska, tro mig. Sist jag sydde ett täcke (stort nog till dubbelsäng) så tog spraylimmet slut när jag hade en ruta på ca 50 x 50 cm kvar. Det tog lika lång tid att få den rutan snygg med hjälp av säkerhetsnålar och kviltning som det tog för resten av täcket. Då förstår ni kanske…

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

[SusanneKs]
2012-06-16, 20:09
#5

#4

Tack för tipset med spraylim för matelasseringen!

Jag lånade upp 600 små säkerhetsnålar för att montera en aningen större täcken än ditt exempel. Resultatet blev fint, men det var ett fasligt jobb att först sätta fast alla säkerhetsnålarna, quilta, ta bort alla nålarna för att använda dem igen på nästa täcke.

Glorious
2012-06-17, 10:17
#6

Här är ett örngott jag sydde med lappteknik i syslöjden, det är inte perfekt men jag gillar det riktigt mycket ändå :)

Amandla
2012-06-17, 13:16
#7

#6 Fint! Glad Undrar om inte jag har det där rosablommiga tyget nånstans i mina gömmor…

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Elcyion
2015-04-06, 14:10
#8

Vilken strl borde jag satsa på till min första skärmatta? Jag var inne på A2 formatet (~60x40 cm) men de är så fruktansvärt dyra. Är A3 (~30x42 cm) ett alternativ eller det blir för litet?

Medarbetare på jack russel terrier

[SusanneKs]
2015-04-06, 16:08
#9

Båda storlekarna är användbara. Den lilla har jag med mig bort lättare och den passar till underkläder och mindre saker.  Om man skjuter den under tyget  så kan man skära ut stora stycken också.  Men den  större är behändigare till större arbetern. Passar jättebra för hemmajobb.

En dyr skärmatta har ofta ett material som tål många års användning.  Se till att du köper en självläkande. Jag har en gammal A2 som, är så repig att jag inte vill använda den.

Amandla
2015-04-06, 16:55
#10

Pricerunner är bra 🙂 Köp en linjal som passar mattan också, det underlättar.

http://www.pricerunner.se/sp/sk%C3%A4rmatta.html

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Elcyion
2015-04-07, 10:14
#11

Självläkande A2 matta beställd och linjal. Gick på nästan 400:- 🤐

Medarbetare på jack russel terrier

JMW
JMW 
2015-04-07, 10:42
#12

På den här Youtubekanalen har jag hämtat massvis med inspiration till lapptäcken. Hon förklarar och visar enkelt hur man gör.

Upp till toppen