Annons:
Etikettertextilhistoriaartikel
Läst 10537 ggr
AnnaMoonshadow
2015-03-09, 07:50

Hanbok

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ordet hanbok betyder egentligen ”koreanska kläder" på just koreanska men syftar främst på den koreansk traditionell ”klänningen” från Joseon-perioden. Plagget kännetecknas av glada färger och sin simpla siluett.

Hanbok har sitt ursprung långt tillbaka i tiden och tros komma från området i norra Asien. Hanboken är designad för att det ska vara lätt att röra sig i den och den bars av både män och kvinnor redan tidigt i Koreas historia.  Från början bestod uppsättningen av tre delar, en jacka kallad jeogori, ett par byxor kallad baji och en kjol som kallas chima. Mot slutet av perioden för de tre kungarikena i Korea (runt 600-talet) började kläderna se olika ut för män och kvinnor och denna förändring syntes först inom de högre stånden. Adelskvinnorna började bära kjolen långa, och byxorna försvann, och jackorna till höften där de knöts. Adelsmännens byxor blev pösigare och mer rymliga och knytes runt anklarna och deras jacka likade en tunika.

Efter Goryeo dynastin (918-1392) och in under Joseon dynastin rådde det fred mellan Korea och mongolerna och flera mongoliska kvinnor giftes in i den koreanska kungliga familjen. Med dessa kvinnor kom modet att ändras något och hanboken förändrades. Kjolen blev kortare och jeogori (jackan) kortades av ovanför midjan och knöts istället vid bysten med ett band.  Vackra färger på tyget var vanligt hos de adliga men vanliga människor bar plaggen vita och i sämre material, förutom vid speciella tillfällen så som bröllop. Till skillnad från kvinnornas stora förändring i sin hanbok förändrades stilen på männens nästan ingenting. Däremot växte det fram olika hanboks för olika tillfällen för män med hög status, dessa varierade i färg och design beroende på bärarens status och vid vilket tillfälle plagget skulle bäras.

Idag ser hanboken ut som under Joseon dynastin och bärs främst vid speciella tillfällen så som barnets första födelsedag, bröllop, begravningar och religiösa tillfällen. Det finns även människor på landsbygden som fortfarande bär plagget till vardags som en del av det traditionella liv de lever. Till plagget finns det även ett stort urval av tillbehör så som hattar, väskor och hårsmycken att använda.

Denna artikel publicerades först inne på sydkorea.ifokus.

Bild: Korea.net [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons.

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
Upp till toppen
Annons: