2013-08-20 16:07 #0 av: parsley

Beskrivningen finns som artikel också, men jag lägger den även här i gruppen beskrivningar, så den ska gå lätt att hitta. Klicka på sök på sajten och skriv t ex spiralstickad strumpa så dyker artikeln med kommentarer upp. 

Varför ska man överhuvudtaget sticka en strumpa utan häl? Är inte hälen det viktigaste på en stickad strumpa, stickad med en teknik nedärvd genom generationer eller mödosamt översatt från engelska och stickad utan tappade maskor med strumpstickor som spretar åt alla håll? Jo, givetvis. Varför ska man då sticka en strumpa utan häl? Det finns flera skäl

1. man kanske är nybörjare inom strumpstickning eller en mindre van stickerska och vill göra något enklare än en strumpa med häl

2. man ska ge bort strumporna och vet inte hur stora fötter mottagaren har

3. man stickar i rent ullgarn som inte är lika slitstarkt som syntetblandat raggsocksgarn. En socka utan häl slits jämnare och håller därför längre.

4. man tycker om modellen på den här strumpan

5. man vill göra något lättstickat

Material

Garn och passande stickor. Man kan t ex använda kraftigt raggsocksgarn från Järbo eller Vartofta som passar till stickor 4,5 alt tunnare raggsocksgarn eller ullgarn som passar till stickor 3,5. 1 hg räcker till storlek dagisbarn, medan man får räkna med 1,5-2 hg till större barn eller vuxna. Vuxenstrumporna på bilden är stickade av ullgarn på stickor 3,5 och väger 1,5 hg. Av ev restgarner gör man randiga strumpor

Beskrivning

Jag brukar lägga upp 44 m till vuxen (dam-liten herr) om jag använder stickor 4,5 och kraftigt raggsocksgarn eller 52 m om jag använder ett tunnare garn och stickar med stickor 3,5. För andra storlekar kolla en "vanlig" stickbeskrivning för det garn du tänkt att använda, eftersom man kan använda samma maskantal.

Sticka resår 2 räta, 2 aviga i 8 cm (6-7 cm om du stickar åt barn). Byt sedan till mönsterstickning. Man fortsätter att sticka *2 r 2 a*, men förskjuter mönstret en maska åt vänster var 4:de varv. På så sätt bildas ett spiralmönster.

Sticka till strumpan börjar närma sig färdig längd, 30 cm för dagisbarn, 35 cm för skolbarn och minst 40 cm för vuxen,  byter man  till stätstickning och tar ihop för tån. Jag brukar ta ihop den här modellen "på känn" genom att sticka *2r, 2r tillsammans* och sedan sticka 2 varv utan minskningar och göra ett nytt minskningsvarv osv tills ca 8 m återstår. Ta av garnet och dra det genom de återstående maskorna, dra åt och fäst väl.

Strumporna kan stickas fram och tillbaka på två stickor och sys ihop eller stickas runt som en tub, vilket man själv föredrar. Syr man ihop strumporna lägger man långsidorna kant i kant och syr. Sömmen försvinner efter en tids användning och märks inte.

Om man vill kan man förskjuta mönstret en maska åt höger istället på den ena strumpan. Man får då en höger- och en vänsterstrumpa då spiralerna rör sig åt olika håll. Tycker man det är svårt att förskjuta mönsret åt höger kan man börja mönstret på avigsidan istället på den ena strumpan.