001. Allmänt

Malsäkra filtar

2017-11-09 08:11 #0 av: parsley

Malsäkra filtar ska tydligen vara riktiga miljöbovar, då de är impregnerade med DDT. De ska lämnas in (olika kommuner brukar ha olika regler) som miljöfarligt avfall så de kan brännas, enligt det här blogginlägget. Som exempel nämns filtar från Viola Gråsten, som är något av en designklassiker. Någon som vet hur det är med andra filtar, t ex gamla filtade yllefiltar? Även garn kan vara malsäkrat, så har du gamla (loppmarknads)garner i dina gömmor så kan det vara idé att gå igenom lagret. 

http://ekompassen.se/artiklar/mothproofed-for-life/

Anmäl
2017-11-09 08:12 #1 av: parsley

Även loppmarknadsarkeologerna på Sveriges Radio har uppmärksammat ämnet.  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/868408?programid=4917

Anmäl
2017-11-09 08:16 #2 av: parsley

På Facebook läste jag ett inlägg där någon pratat med Kemikalieinspektionen. Kemikalieinspektionen menade att det finns värre saker än gamla filtar och att man faktiskt kan använda dem.   

Länk till kemikalieinspektionen om någon vill kontakta dem. Funderar på att göra det och höra vad de säger. https://www.kemi.se/

Anmäl
2017-11-10 10:04 #3 av: parsley

Nu har jag fått svar från Kemikalieinspektionen. De menar att det knappast är troligt att gamla filtar innehåller farliga mängder av giftiga ämnen efter så många år. Vill man göra sig av med dem av försiktighetsskäl så ska det lämnas på kommuns avfallstation för förbränning. Man kanske inte ska ha hudkontakt med filtarna, lägga dem i ett påslakan om man har dem i sängen och de bör vara ofarliga att ha som prydnad.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.