11. Vävning

Vävnovis

2015-12-31 17:28 #0 av: Lisabet

Jag nämnde för min dotter att jag funderade på att börja väva nu när jag skulle bli pensionär.  För att det verkligen skulle bli av, så gav hon mig en varpfläta i present på min 65-årsdag.

Så det var bara att plocka fram alla delarna till vävstolen och sätta ihop den. Det var inte så svårt, vi, min man och jag, hjälpte min mor med det när vävstolen var ny för drygt 30 år sen. Sen monterade vi ner den och packade ihop delarna när hon dog. Men det, och hjälpt till med pådragning, är det enda jag gjort med en vävstol förut.

Stora vävboken har studerats, men tack och lov för videos på internet! Särskilt denna. Men en av svårigheterna är att jag inte vet vad alla delarna heter. Men momenten gick ganska bra.

- Förskedning - inte så svårt.

- Pådragning

- Solvning - inte roligt alls, men inte svårt. Men hur hänga upp solven? Min mor hade packat ner alla smådelar när hon kände att hon inte orkade väva längre.

- Framknytning

- Överbindning - hur i hela friden får man nickepinnarna och spröten raka!

- Underbindning - inte svårt egentligen, men usch vad jag fick fundera vad som menades.

Efter justering, justering ... så fick jag ett användbart skäl. Så nu får jag lära mig väva också. Dottern kom förbi och föreslog lite annorlunda trampning, så därför är en del ränder olika.

Anmäl
2016-01-01 07:54 #1 av: [SusanneKs]

Så roligt att du har kommit så långt på egen hand! Det är duktigt gjort.

Om du vill få kontakt med andra vävare så finns det aktiva vävföreningar runt om i landet.  Riksföreningen för handvävning  http://www.riksvav.se/ har 17 regionala föreningar. Man ordnar vävträffar och resor.

Det finns en sluten grupp på Facebook som  heter Vävspolen. Där finns nybörjare som inte har kommit så långt som du, erfarna vävlärare och specialister på olika områden.  Man får hjälp med vävproblem och kan visa upp vad man har gjort. En aktiv och mycket trevlig grupp.

Om man har kommit lite längre och är intresserad  av damast så finns den slutna gruppen Dragsnörena på Facebook. 

Lycka till  i fortsättningen!

Anmäl
2016-01-01 09:56 #2 av: parsley

Kul! Lycka till med vävningen.

Anmäl
2016-01-01 14:50 #3 av: Lisabet

Det är jätteroligt! Och barnbarnet (7 år) tittade in och ville också väva. Det gick riktigt bra, med hjälp av mamma, som heller aldrig har vävt. Hon ville knappt sluta.

Anmäl
2016-01-01 18:53 #4 av: [SusanneKs]

Vad kul! Ett gemensamt intresse ger verkligen kontakt mellan generationerna.

Anmäl
2016-01-05 11:14 #5 av: Pialinn

Eftersom väven inte är så bred "skevar" solvkäpparna" Om du tar knapphåls-resår , klipper av till ca 30 cm (ev. längre) viker dom dubbelt och trär i ett snöre och sätter resåren längst ut på solvkäpparna i var sida och binder fast snöret i övre "tvärliggare". så håller dom sej raka. Du behöver alltså 4 sådana resåröglor.

Resåren töjer sej, när du trampar ner.

(ps Håller på att förlora mycket av facktermer då jag bor utomlands, men fråga igen om du inte förstår. Nån annan kan kanske förklara bättre)

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2016-01-05 11:23 #6 av: Lisabet

Tack så mycket, tror jag förstår. Får pröva och se.

Nu får jag ta en ofrivillig paus, för jag har vävt slut på inslaget. Det stod lintow i vävnotan. Jag fick inget med varpflätan, och nu har det som jag identifierat som lintow i min mors efterlämnade garner tagit slut. Det dröjer till nästa vecka innan jag kan få tag på mer.

Anmäl