24. Lexikon

Stickor

2015-04-13 11:43 #0 av: parsley

Det finns olika sorters stickor

  • Strumpstickor är spetsiga i båda ändar. På engelska kallas de double point needles.
  • Jumperstickor. Vanliga raka stickor kallas ibland för jumperstickor. De är billiga och hållbara och finns olika sorters material.  Metall, trä, plast och bambu är några exempel. Behöver man komplettera stickförrådet till en billig peng brukar de gå lätt att hitta på loppis. 
  • Rundstickor. Rundstickor finns i trä, metall eller bambu. De kan ha fast eller utbytbar wire.  Rundstickor finns i olika längder. Är wiren för lång för det man stickar kan man göra en ögla av den sk magic loop. Många föredrar rundstickor framför jumperstickor, eftersom de frestar mindre på axlarna och är skonsammare för kroppen.  På engelska heter de circular needles. 
  • Parallostickor. Sticka med en spets och wire med stopp i ena ändan. 
  • Fyrkantiga eller runda stickor. En del stickor finns att köpa som fyrkantiga istället för runda.  Fyrkantiga stickor sägs underlätta för den som artros i händerna och leda till att man stickar jämnare och vara bra när man stickar med stumma garner som t ex lin eller bomull. 
Anmäl
2015-04-13 11:44 #1 av: parsley

Järbo testar fyrkantiga stickor och bloggar om resultatet.  http://www.jarbo.se/kvadratiskt-ergonomiskt/

Anmäl
2015-04-13 11:45 #2 av: parsley

I äldre stickbeskrivningar användes ibland en annan numrering än den millimeternumrering vi är vana vid

I boken Stickskolan av Willy Maria Lundberg, utgiven 1954,  finns en tabell som omfattar numreringen på äldre strumpstickor.

8/0 = 2 mm

10/0 = 2,5 mm

14/0 = 3 mm

18/0= 3,5 mm

20/0 = 4 mm

Anmäl
2015-04-13 11:48 #3 av: parsley

I amerikanska stickbeskrivningar används ofta en annan storleksbenämning än det mm-system vi är vana vid att använda.  Bild från  http://vaknittng.net/printable-knitting-needle-size-chart/

Stickbeskrivningar pannband | gratis mönster

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.