10. Textilhistoria

Om gamla lapptäcken

2013-09-24 09:22 #0 av: parsley

Åsa Wettre har gett om två böcker om gamla svenska lapptäcken. Den första Gamla svenska lapptäcken gavs ut 1993 och uppföljaren Spår av liv - andra boken om gamla svenska lapptäcken kom 2013. Båda böckerna är läsvärda för den som är intresserad av kulturhistoria och äldre textil.

De flesta lapptäckena hon visar i böckerna är sydda i början av 1900-talet. Lapptäckena syddes av det material som fanns tillgängligt. Skräddare sydde av varuprover. Andra sydde av användbara lappar ur uttjänta plagg och andra små tygbitar. Täckena har många gångar varit rena bruksföremål. De har använts som sängkläder. När de tjänat ut i bädden har de kanske hamnat som täcke över en potatisbinge eller tjänstgjort som emballage på ett flyttlass. Ett gammalt täcke kan ha tagit åtskilliga år att sammanfoga, pga materialbrist eller för att man sytt när man haft en stund över. I Sverige har mycket textil blivit mattrasor istället för lapptäcken.

Anmäl
2013-09-24 09:28 #1 av: parsley

Hitta gamla lapptäcken

 Gamla lapptäcken är inte speciellt vanliga. De kan dyka upp på loppisar, i antikaffärer och på auktion. I boken Spår av liv berättar en samlare att han betalt mellan 0-500 kr för sina täcken. Andra som medverkar i boken berättar att de fått sina täcken gratis eller hittat dem på soptippen eller som emballage på flyttlass. En del täcken har gått i arv och har en dokumenterad historia. 

Har du ett gammalt täcke skriv ner vad du vet om det och bifoga dokumentationen till täcket. 

Anmäl
2013-09-24 09:38 #2 av: parsley

Vårda gamla lapptäcken

Har du ett gammalt lapptäcke, var rädd om det. 

Vädra det gärna vintertid och rengör det genom att dra det över nysnö.

Det är bättre att ta ur fläckar än att tvätta täcket. Ofta består gamla täcken av lappar i olika material. Det är inte säkert att färgerna är tvättäkta, utan kan fälla i samband med tvätt. Om du tvättar - handtvätta i t ex badkar. Lös upp 1/2 dl salt och såpa eller tvålflingor i en bunke och häll ner i tvättvattnet, som ska vara kallt. Skölj noggrant med duschen. Plantorka täcket genom att t ex lägga det på en altan. 

Förvara täcket rullat. Skaffa en papprulle från en tygaffär. Vira ett gammal lakan runt och låt lakanet följa med när täcket rullas med rätsidan ut. 

Har du ett gammalt täcke du inte uppskattar, sälj det eller ge bort det. 

Anmäl
2013-09-24 09:43 #3 av: parsley

Sy i gammal stil

Gamla lapptäcken är ofta sydda av lappar i olika material. Lappar från bomullsklänningar kan sys ihop med kostymtyg, en bit linnetyg eller lite sidentyg. I moderna böcker om lapptäcken avråder man från materialblandning bl a för att täckena ska vara tvättbara. 

Gamla lapptäcken är ofta tjocka. Moderna lapptäcken fodras vanligtvis med tunn quiltvadd av syntet. 

Inspiration med bilder finns t ex i Åsa Wettres böcker och boken Lapptäcken från Kalikå, som visar amerikanska lapptäcken. 

http://www.quiltshops.com Quiltshops är en sökmotor som listar tygbutiker från främst USA som är specialiserade på tyger till lapptäckssömnad. Söker man på Civil War får man upp mönster från ca 1860. Man kan också söka på 1930 för att hitta tyger från 1930-talet. Vill man ha nya tyger i gammal stil är den här sajten användbar. 

En loppisrunda kan förhoppningsvis ge textil inspiration till lapptäcken. 


Anmäl
2013-09-24 09:50 #4 av: parsley

Ta hand om ditt eget textila arv

Idag slängs stora mängder textil. Ett sätt att ta tillvara sitt eget textila arv är faktiskt att sy lapptäcken av det. Ett lapptäcke med textilminnen kan bli en del av ens egen och ens familjs historia. 

Anmäl
2013-09-25 08:33 #5 av: parsley

Lite tips om modernare lapptäcken

http://textilhantverk.ifokus.se/articles/4d714c6db9cb46221d0600c4-lite-om-lappteknik.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.