11. Vävning

Nybörjare i vävning

2013-06-02 19:46 #0 av: [JeanetteK]


Jag har fått överta en vävstol av en väninna. Vi har satt ihop den men nu kommer vi inte längre. Tyvärr har hon glömt hur man gör för att sätta upp allt i den, så den är alltså helt tom. Är nybörjare och kan inte alla rätta orden. Ler

Jag undrar om någon kan hjälpa mig vart jag ska vända mig för att lära mig hur man gör. En nybörjarkurs hade varit toppen eller någon som kan tänka sig att ge mig privatlektioner. Självklart mot ersättning. Att få lära mig väva är något jag drömt om i många år.

Jag bor i Höganäs, Skåne.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-06-04 08:37 #1 av: Pialinn

Hej!

Det blir nog svårt att lära sej väva över nätet, men min första tanke är VAD vill du väva. Du måste skaffa dej en varpfläta först. Sen kommer allt annat som ett brev på posten. ;-)

Eftersom jag är hemma i Sverige över sommaren skulle jag kunna hjälpa dej, men jag vet ännu inte hur sommaren blir. (Bor i husbil.) Kan ha svårt att komma åt internet så svaren kan dröja.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2013-06-04 10:05 #2 av: [JeanetteK]

Tack för ditt svar! Och tack för ditt erbjudande om hjälp. HjärtaJag har full förståelse för att du har annat för dig under sommaren, så jag tar tacksamt emot den tid du kan avvara.

Jag tänkte mig att börja med en trasmatta. Trasor finns. Jag har förstått att det är ett bra nybörjarprojekt. Håller du med?

Okej en varpfläta. Jag har läst på lite vad det är och hur man gör. Men jag lyckas inte klura ut hur jag vet hur mycket varp som går åt. Om vi säger att man ska väva en matta som är 75 cm bred och 3 m lång. Om man tittar på en matta ser det ut som att det går 3 trådar/cm. Det betyder 225 trådar. Sen tänker jag mig att varje tråd ska vara 3 m plus uppknytninglängd, så kanske en meter till? Så 225*4meter? Är jag helt ute och cyklar?

Ser fram emot när allt kommer som ett brev på posten! Cool

Återigen TACK!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-06-04 12:03 #3 av: anki1


Låna böcker på biblioteket. Det är en hel del att göra, när väl varpflätan finns. jag har varit med om det ett par gånger. men kan inte själv. först "förskeda" då man tar in varpen i skeden så ska man dra över varpen till den bakre bommen, Nu bör man vara 2 för man ska sträcka samtidigt. sen kommer solvningen då man tar in varpen i solven ( här måste man vara lite noga så det inte blir "solvfel" i väven. Jag fick 2 i min premiärmatta,men de kom så bra att man nästan tror de ska vara med). så är det dags för att skeda. då drar man in varpen i skeden. Sen ska man dra fram varpen för att "knyta fram" och fästa i främre bommen. så kommer att knyta upp tramporna. Ja detta var i stora drag.

Anmäl
2013-06-04 13:03 #4 av: [JeanetteK]


#3 Tack för svar! Ska se till att spara det du skrivit.

Jag förstår att det är hur mycket som helst som ska göras. Jag fick med en del böcker med vävstolen, som jag läser. Det är många nya uttryck och många moment, så det känns som en djungel. Att få höra om man är på rätt väg eller helt åt skogen är verkligen värdefullt.Blomma

 

 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-06-04 20:51 #5 av: Pialinn

Det finns en firma som säljer en färdig varpfläta. Just nu har jag inte namnet på dom. Vet/tror inte 1 m extra räcker. Framknytning och effsingar tar ganska mycket, sen drar det mycket när du väver. Just nu minns jag inte mycket av orden men invävning låter väl bra? ;-)

Man behöver några extra varptrådar ute vid kanterna, så lägg till 6-8 tr till dina 225.

Sedan behöver du solv och uppknytnings-snören. Innan jag flyttade utomlands började man använda sådana i polyester. Innan var de i bomull.

Jag ser på bilden att du har 6 trampor, då kan du väva rosengång som en dekorativ bård och resten i tuskaft.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2013-06-04 22:35 #6 av: [SusanneKs]

Du behöver någon som finns nära dig, som du kan kontakta lite då och då. Det finns många vävkunniga i Skåne, flera har lång erfarenhet av att handleda nybörjare.

Gå med i Riksföreningen för handvävning, Skåneregionen. Kontakta någon i styrelsen så kan du få förslag på lämpliga personer eller kurser nära dig.

http://www.riksvav.se/vi_vavare_i_skane

Själv anser jag inte att mattväv är det bästa att börja med. Men låt den personen som handleder dig ge råd om lämplig väv att lära sig grunderna med.

Lycka till!

Medarbetare på Textilhantverk iFokus
...lev dagen idag ...

Anmäl
2013-06-05 07:56 #7 av: [JeanetteK]


#5 Tack, det där med färdig varpfläta ska jag kolla upp.Ler Jag har hittat en bra beskrivning på hur jag ska beräkna varplängden och jag håller med att det inte räcker med en meter extra. Inser att detta är ett gigantiskt projekt, men det känns jättekul. På något sätt ska jag lyckas! Tack! Blomma

#6 Tack för bra tips, jag ska kolla upp riksföreningen. Tummen upp 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-10-12 15:09 #8 av: [JeanetteK]


Har påbörjat min matta nu! Det är faktiskt precis lika roligt som jag hoppades/trodde! Jag vill tacka Pialinn för all hjälp - du är guld värd och jag står i stor tacksamhetsskuld till dig! HjärtaPussarBlomma

Här kommer bildbevis på att det händer saker. Ha överseende med mig, det är mitt allra första projekt! Skämtar

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-10-12 19:03 #9 av: Lill-Kisse

Duktig tjej! Roligt att du kommit så långt och att du väver i mönster. Då blir mattan mycket tätare och mera hållbar än i tuskaft.

Visst finns det många bra böcker om vävning. För min del är det "Stora vävboken" av Laila Lundell som jag sätter allra störst värde på. Där hittar jag alla fakta jag behöver med instruktiva bilder. Andra böcker får duga som inspiration.

Anmäl
2013-10-13 10:15 #10 av: anki1

Jag för min del har baara vävt tuskaft. Matta jag vävde för nästan 20 år sedan är fortfarande lika fin, där den ligger i vårt sovrum.

Anmäl
2013-10-13 10:28 #11 av: Lill-Kisse

#10 Visst kan trasmattor i tuskaft hålla bra också. Mycket beror ju på materialet, var man har den, hur den nöts och typ av tvätt. Ytterligare en bra metod är kypertväv. Jag har bl a provat korskypert, som jag blev mycket nöjd med. Ofta har det blivit rosengång bl a för de fina mönster man kan åstadkomma.  

Anmäl
2013-10-13 10:32 #12 av: anki1


Gamla barnlakan. Det hänger ju oxå var den placerats. I hallen eller köket hade den kanske inte blivit så långlivad. jag vill lära mig mer om vävning. Men det är ju dyrt att gå på kurs

Anmäl
2013-10-13 15:59 #13 av: [JeanetteK]


#9 Tack, vad glad jag blir för dina ord! Jag har som sagt haft en otrolig lärarinna och följer alla tips och råd jag fick!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-10-15 18:48 #14 av: Pialinn

Vad skoj att du kommit igång. Och vad snyggt det blir.

Har inte tillgång till internet där jag bor, utan måste gå till en bar. Tyvärr har jag skadat ett knä och går på kryckor. Idag har jag beställt garn till en pläd jag virkar och behövde mer!

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.