16. Böcker och lästips

Maskor och medeltid

2012-09-13 12:01 #0 av: parsley

Anna-Karin Lundberg- Maskor och medeltid

Bok med stickade tröjor inspirerade av medeltida kyrkomålningar. Frågan är om den innehåller ögongodis och njutbar läsning eller genomförbara projekt? Formgivningen och hantverksskickligheten imponerar.

På Bokus hemsida finns möjlig att bläddra virtuell i boken.

http://www.bokus.com/bok/9789153436942/maskor-och-medeltid-sticka-barder-bladrankor-och-brokadmonster/

Slöjdmagasinet skriver så här om den i sitt nyhetsbrev

http://www.slojdmagasinet.nu/

Inspirerad av den senmedeltida kyrkomålaren Albertus Pictor och hans samtida kollegor har Anna-Karin Lundberg här skapat en unik samling stickbeskrivningar till tröjor, koftor, jackor och västar. Här finns 20 beskrivningar till stickmässigt spännande projekt av olika svårighetsgrader. Tekniken, räta maskor på rundsticka och aldrig fler än två färger åt gången, är ganska lätt att lära sig för den som har någorlunda koll på sina aviga och räta. Boken har ett rikt bildmaterial och inleds med en kortfattad beskrivning av kyrkomålningarna och deras upphovsmän samt en kort genomgång av stickningens tidiga historia i Sverige. De stickade modellerna, som delats in i tre delar efter målningarnas stil, visar vilken målning mönstret inspirerats av och illustreras med flera bilder och tydliga diagram. Sist i boken finns även beskrivningar och bilder av de tekniker som används, tillsammans med en lista över förkortningar, skötselråd och garninformation. Författare: Anna-Karin Lundberg. Förlag: Ica Bokförlag. Bandtyp: Inbunden. Utgivningsland: Sverige. Språk: Svenska. Utgiven: 2012. Antal sidor: 128. Vikt i gram: 760.
Anmäl
2012-09-19 16:49 #1 av: MegN

Jätteläcker! Påminner om en norsk stickbok jag köpte för ett antal år sen "Dikt i maskor" där de har hämtat motiven från norska folkdräkter osv gammalt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.