07. Stickning

Angorina Lyx

2012-05-06 20:51 #0 av: babo

Hej!

Har precis börjar handarbeta igen :). Har haft angorina lyx liggande i många år... och nu vill jag sticka en tröja till mitt barnbarn... undrar om någon kan hjälpa mig hitta ett mönster. Färgerna är mörkblått (har mest av den färgen) samt vitt och lite gult.

Det får gärna vara lite mönstrigt, en bård eller nå´t (men inte noga så). Tacksam om någon kan hjälpa, iallafall. Just hur många maskor jag ska lägga upp samt ärmar osv.

Hälsningar

Anmäl
2012-05-07 08:36 #1 av: parsley

Jag kollade på banderollen till ett nystan av Angorina Lyx som jag hade liggande. Det stod att man skulle sticka med stickor 2,5 - 3,5. Någon masktäthet fanns inte angiven.

Jag föreslår att du gör ett masktäthetsprov. Lägg upp 30 m och sticka ca 10 cm. Nåla upp biten så den ligger plant och mät hur många maskor du har per 10 centimeter. Dela detta med 10 för att få antalet maskor per centimeter. Har du 18 maskor per 10 centimeter så blir det 1,8 maskor per centimeter. Har du 23 maskor per 10 centimeter så blir det 2,3 maskor per centimeter.

Med hjälp av masktäthetsprovet så kan du räkna ut hur många maskor du behöver lägga upp för att få en lagom stor tröja. Antingen kan du mäta på en tröja som passar barnet eller också så kan du utgå från en färdig beskrivning och ev anpassa den lite så den passar ditt garn.

Garnstudio och Järbo har hemsidor med många gratis beskrivningar. Järbo har färre beskrivningar än Garnstudio så det kanske är lite lättare att hitta en beskrivning att utgå från där? Hos Järbo finns bl a beskrivningar till olika Pippitröjor om du vill sticka randigt eller utgå från den bården.

Ytterligare att tips är att gå till biblioteket och kolla efter gamla stickböcker, från 1970 och 1980-talen och se om man kan hitta beskrivningar till Angoria Lyx-tröjor där. Det kan även gå att hitta beskrivningar på loppisar och Tradera. Jag rekomenderar att man gör en egen beskrivning.

http://www.garnstudio.com/lang/se/kategori_oversikt.php

http://www.jarbo.se/

Beskrivning till kofta med OK på Garnstudio med bra måttangivelser, som man kanske kan utgå från även om man inte väljer att sticka med mönsterstickat ok.

http://www.garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=s22&d_id=4&lang=se

Anmäl
2012-05-08 02:41 #2 av: babo

Hej Parsley! tack så mycket för svar. Har inte tittat på alla länkar här som du har lagt upp men jag såg ett annat inlägg du gjort, där du rek. järbo och där fick jag verkligen tag på ett mönster och har gjort ett masktäthetsprov.

Evigt tacksam för nu har jag nog kommit igång Glad

Hälsningar  i denna sena natt

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.