15. Nålbindning

Har ull inget värde?

2012-02-28 18:21 #0 av: Chestnut

Ull från köttdjur (får), har den inget värde? Är det lönt att ta till vara på överhuvudtaget eller är det bäst att kasta?

Likaså fårskinn, finns det något värde i det?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-02-29 09:12 #1 av: LinaLj

Om vi pratar ekonomiskt värde så beror det framför allt på kvaliten och skickligheten på den som klipper ullen. Men när det kommer till vanlig får ull så är det sällan man får "bra betalt" för den om man har ett småskaligt jordbruk. Fårskinn däremot brukar vara mer eftertraktat och ibland har jag sett att de säljer hela fårskinn på torget för en ganska rejäl summa.

Om vi pratar om andra värden så är fårull otroligt användbart om man vet hur man ska hantera det. Har amn tillgång till ull och dessutom kan konsten att karda, spinna och färga den så har man en liten guldgruva. Men även här beror det ju förståss på kvaliteen av ullen och inte minst på den som klipper fåren.

Jag önskar ibland att jag hade ett par får så jag kunde lägga händerna på lite ull. Här omkring så är det väldigt få fårbönder som säljer ull till privatpersoner.

Anmäl
2012-02-29 21:22 #2 av: shigne

Det finns nog ingen som köper ull numera - dels är det för mycket arbete med att ta reda på obehandlad och kanske till och med otvättad ull.

De som har ullproducerande djur tycker nog inte att det finns ekonomi för att lägga ner tid och energi att förädla ullen!

Den svenska ull som finns att köpa i affärer (inkl. garner) kostar lite extra och av de pengarna är det inte mycket som går till ullproducenterna!!

Men det här är väl inte heller en överraskning? Eller?

Är själv f.d. ullproducent, men la ner verksamheten pga att det kostade mer än det smakade!!!

 

 

Anmäl
2012-02-29 21:36 #3 av: Chestnut

Tack för era svar!

Jag blev bara så bestört när jag såg två enorma lass ull forslas bort för destruktion. Är som sagt köttdjur som tydligen inte har den bästa ullen men frågar ni mig så är de otroligt gosiga och mysiga hela bunten Glad

Finns det några slags kurser för att lära sig förädla ull?

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2012-02-29 21:53 #4 av: LinaLj

Medborgarskolan kan ha kurser i sådanan ämnen. Sedan finns det ibland kurser på lokala historiska föreningar osv.

Anmäl
2012-03-01 00:26 #5 av: Evahelene

Hör efter på Hemslöjden, på hembygdsföreningen och ring runt och fråga på alla studieförbund. Någon av dessa föreningar/förbund borde ha kurser i ullberedning!

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

Anmäl
2012-03-01 09:14 #6 av: parsley

http://www.faravelsforbundet.com/

Fåravelsförbundet har diverse länkar på sin hemsida.

http://www.alternativ.nu/

Alternativ.nu är ett diskussionsforum där även får diskuteras.

Vissa fårraser räknas som köttdjur och har sämre ull. Andra raser anses ha bättre ull. Jag har stickat en del av ull från olika raser och det är skillnad på hur ull från texelkorsningar (köttdjur som även ger bra fällar) och ull från värmlandsfår känns att arbeta med. Vilket spinneri som spunnit garnet spelar också roll.

Rent allmänt så tycker jag att det är skandal att det är så låg efterfrågan på svenska fårprodukter. Svenskt lammkött går sällan att få tag på vanliga livsmedelsaffärer. Detta trots att köttet är välsmakande och uppfödningen klimatsmart. Svenska garner är kanske inte alltid förstahandsvalet när man väljer att köpa garn. Vi köper långhåriga fårskinnsfäller på t ex IKEA istället för att gynna en lokal fårbonde.

Jag beundrar verkligen dem som håller på med får, dels för arbetsinsatsen, dels för det kulturarv de bevarar både genom kunskap om textila tekniker och avelsarbetet med olika fårraser.

Anmäl
2012-03-01 12:03 #7 av: shigne

Även Hushållningssällskapet kan ha tips om kursen!

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.