07. Stickning

Hur gör man denna stickning....

2011-10-27 20:04 #0 av: shigne

En gång i tiden hade jag ett bra mönster på en sjal, där man kunde bestämma storleken själv.

Dvs. Man följde mönstret oavsett vilket garn man stickade i och vilka stickor man använde - allt efter eget tycke och smak.

Man börjad med att lägga upp 3-5 maskor, ökade varannat eller var 3:e varv till dess sjalen var i den storlek man ville ha. Kommer dock inte ihåg hur man stickade, men det var superlätt och var kanonbra för oss som inte är så duktiga på stickning....

Så jag tar tacksamt emot något liknande mönster, ifall det är nån som har - eller annat tips!

 

 

Anmäl
2011-10-28 08:15 #1 av: parsley

Man gör precis som du säger.

Sjalen stickas i rätstickning. Använd tjocka stickor i förhållande till garnet. Sticka gärna fram och tillbaka på rundsticka så alla maskorna får plats på stickan. 100 g garn brukar räcka. Lämpliga garner är t ex mohair eller kid-mohair, en-trådigt ullgarn eller sk sockgarn dvs garn som består av 75 % ull och 25 % syntetmaterial. En del av de här garnerna är färgade på olika sätt så de t ex är självrandiga. Det finns även syntetgarner som kan användas om man inte vill sticka av ull.

Lägg upp 3 m. Sticka rätstickning. Första och sista maskan i varje varv räknas som kantmaska. Öka 1 m innanför kantmaskan i början på varje varv. När sjalen nått önskad storlek eller garnet håller på att ta slut, maska av löst.

Ribborna i rätstickningen kommer att gå tvärs över ryggen, horisontellt.

Vill man ha en sjal där ribborna är vertikala och går längs med ryggen gör man så här:

Dela garnet i två ungefär lika stora delar. Den ena delen av ska vara lite mindre än den andra. Detta för att garnet ska räcka.

Lägg upp 3 m och öka 1 maskan innanför kantmaskan  i slutet av varje varv. Sätt gärna en säkerhetsnål för att hålla reda på var ökningarna ska göras. När den första, lite mindre delen av garnet är slut minska en maska istället för att öka. Fortsätt att minska tills det finns ca 3 m kvar. Avmaska och sjalen är klar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.