09. Virkning

Mormorsrutor

2011-04-04 16:32 #0 av: sofiemargareta

Har tidigare inte varit så förtjust i mormorsrutsfiltar,men har nu anammat tekniken igen! Jättekul o restgarnerna går åt.. Nån som har lite tips o ideer kring detta? tex.Enhetliga färger?,Storlek på rutorna?....såg en variant som var en enda stor ruta...Glad

Anmäl
2011-04-05 09:42 #1 av: parsley

Säg det man inte kan göra av mormorsrutor. Glad

Filtar är en klassiker som jag gillar, av den enkla anledningen att de både är användbara och dekorativa. Den klassiska "mormorspläden" består ju av ganska små rutor, men man kan även göra en stoooor "monsterruta". "Monsterruta" är en skämtsam benämning på en väldigt stor mormorsruta. Vill man ha stora mormorsrutor men ändå göra en rektangulär pläd så kan man virka 6 stora mormorsrutor och sammanfoga dem så pläden blir 2*3 rutor.

Köper du garn till de sista varven / sammanfogningen så ger den färdiga pläden helt olika intryck beroende på om du t ex väljer vitt, rött. orange eller tradtionellt svart.

Något som jag tycker är snyggt är att virka varven i två färger istället för en. Det ser både sofistikerat och avancerat ut. Det finns en del inspiration på t ex Garnstudio / Drops designs hemsida. Tycker du om att leka med design och färger och vill ha inspiration så testa att göra ett bildsök på "log cabin quilt". Log cabin är benämningen på ett traditionellt lapptäcksblock som börjar med en fyrkantig lapp i mitten och byggs utåt med nya lappar i spiralform. En sydd mormorsruta kan man säga. Just färgsättningen på log cabin kan fungera som inspriration även till mormorsruta. Vill man inte hålla på med formgivning och färgsättning av mormorsrutor så går det lika bra att restgarnsvirka dem.

Förutom plädar så kan man även göra kuddar, grytlappar mormorsrutor på ena sidan, fasta maskor som foder på andra sidan), virkade armband, "laglappar" till kläder, väskor, halsdukar, tofflor, delar till plagg, kombinera mormorsrutor med stickat i olika plagg, hela virkade plagg

Anmäl
2011-04-05 09:54 #2 av: parsley

Diagram till virkade tofflor

http://www.scribd.com/doc/25907293/Tofflor-Av-Mormorsrutor-For-Dessa-Tofflor-Behover

http://www.smart-knit-crocheting.com/images/crochet-slipper-patern1.jpg

Länk till garnstudios hemsida. Gör en sökning på mormorsrutor. Kolla även under fliken interiör för inspiration (plädarna är inte virkade av mormorsrutor, utan andra rutor, men färgsättningen kan fungera som inspiration)

http://www.garnstudio.com/lang/se/kategori_oversikt.php

Mormorsruteskola på Hemmets Journals hemsida, för den som behöver.

http://www.hemmetsjournal.se/Handarbete/virkskola/Virktips/Sa-virkar-du-mormorsrutan/

En guide till

http://mormorsrutor.lindstromfamily.se/mormorsruteguide.html

 

Anmäl
2011-04-05 19:42 #4 av: sofiemargareta

Tack för inspirationen! Detta är jätteroligt! Har gjort en liten pläd nu som test. Ganska nöjd...men som du säger kul o utveckla detta med mormorsrutor vidare..Tack än en gång för väldigt bra tips!Skrattande

Anmäl
2011-04-17 18:51 #5 av: sofiemargareta

Så här blev en liten!

Anmäl
2011-05-24 13:27 #6 av: [cherstin]

"5" Din pläd är jättefin! Har du sytt ihop rutorna eller virkat ihop dem?

Hur gjorde du då? Jag har prövat med att sy men det blir så fult, skulle vilja ha tips på hur man virkar ihop dem istället.

MVJ Cherstin

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.