04. Sömnad

Sy egna lampskärmar

2009-02-10 19:36 #0 av: Hjortronsylt

 

Hej, gör besök hos er trevliga sajt därför jag letar efter mer information om hur man syr sina egna lampskärmar!

Någon som har tips och råd (eller en bra länk till någon hemsida som visar)? Jag har stålstommen och gamla skärmar att gå efter som mall, men undrar ;

  • Kan man ta vilket favorit-tyg som helst, eller ska tyget anti-flam-sprayas med något medel på insidan?
  • Hur viker man in kanterna runt stålramen?

Berätta gärna lite och fota era egna alster, vore mycket roligt att se! Tack på förhand för tips och råd!

Anmäl
2009-02-10 23:26 #1 av: AutumnWicca

jag har fått klä lampskärm i skolan och då gjorde vi så att man lindar hela stål-ställningen men ett ca 0.5 cm brett bomullsband.

 

Efter det så spänner man ett fodertyg (vitt om tyget är ljust och tex svart om det är mörkt tyg). man syr sedan fast tyget i bommullsbandet. Och sedan spänner man sitt yttertyg på samma sätt.

 

jag har tyvärr ingen tydligare beskrivning.

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2009-02-11 11:13 #2 av: Hjortronsylt

 

Tack så mycket för tipset! Kom på när jag läste det du skrev, att istället för att sy så kan man kanske testa att limma fast tyget (med limmpistol) mot bomullsbandets kant.

Jag ska bl.a klä en fyrkantig liten skärm så det kan bli pillrigt att sy och komma åt tror jag.

 

Anmäl
2009-02-11 17:04 #3 av: AutumnWicca

jag tycker du ska prova :) uppdatera gärna på hur det går sedan!

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2009-02-11 17:42 #4 av: [SusanneKs]

När jag gjorde lampskärmar en gång i tiden lindade  jag ställningen och satte på fodertyg som AutumnnWicca beskriver. Jag tror att bomullsbandet var cirka 1 cm brett. Fodret klipptes av i sektioner som var lite större än indelningen på skärmen. Sen fick man nåla och sträcka fodertyget så att det blev snyggt spänt. Jag tror inte att det går snabbare eller blir bättre med lim(pistol). Det gick ganska fort att fästa fast fodret med nål och tråd, allt döljs ju sedan av yttertyget.

Mitt yttertyg var broderad linväv med dragband upptill och nedtill. Det var enkelt att ta av för tvätt.

Medarbetare på Textilhantverk iFokus
...lev dagen idag ...

Anmäl
2009-02-12 12:38 #5 av: Thyra4

Jag har för mig att man skall spänna tyget på snedden över de olika sektionerna. Det blir bättre följsamhet då, och jag tror som SussannneKs att det är bättre att sy än limma.

Anmäl
2009-02-12 17:16 #6 av: [SusanneKs]

Så sant Thyra4. Visst skulle man spänna på snedden. Om man vill ha spänt yttertyg på gör man på motsvarande sätt och är lite mer petig med kanterna, men det är inte alltför avskräckande. Man avslutar med att fästa ett dekorband utanpå sömmen.

Medarbetare på Textilhantverk iFokus
...lev dagen idag ...

Anmäl
2009-08-16 14:25 #7 av: lenven

Plockar up en gammal tråd eftersom jag precis är ute och letar efter info/hjälp kring att sy egna lampskärmar. Jag är uppväxt med en farmor som var enormt duktig på att sy egna skärmar. Stora avancerade saker helst och lite lärde hon mig, dessutom gick jag en kurs men det var nog nästan 20 år sedan. Tyvärr lever inte farmor längre, jag har ärvt några av hennes vackra skärmar men nu skulle jag dessutom vilja ta upp att sy någon egen. Mitt största problem är dock var man kan få tag på bra material. Främst stommar och de lite specifika bomullsband för att linda som vi använde.  Avseende tekniken som diskuteras ovan kan jag tillägga att farmor alltid efterlimmade sömmarna för att det skulle hålla bättre, tyget spändes extremt hårt (på snedden)  med hjälp nålar i bomullsbanden (många stick i fingrarna Förvånad). Farmor fordrade dessutom ofta skärmarna så att stommarna blev osynliga vilket gav en vacker välarbetad skärm. Finns det fler som har erfarenhet eller är nyfikna på detta så kan vi gärna bolla vidare.

Anmäl
2009-08-16 14:42 #8 av: AutumnWicca

#7 Precis som du beskriver att din farmor har gjort har jag fått lära mig att man ska göra. Dock vet jag tyvärr inte vart man kan köpa bra material.

För fina lampstommar tror jag det är lättast att gå på loppis och seconshand och tabort existerande tyg.

/Jenny - medarbetare på Medeltiden.ifokus

Anmäl
2009-08-17 21:23 #9 av: Kaylaza

De flestas tyg-Mecka "Textilcentrum" i Sundbyberg skulle jag tro har den typ av tyger som krävs för att bli bra lampskärmar. Vet att man kan beställa tyger av dem via telefon, och man borde ju kunna få tygprover hemskickade också.

 

Anmäl
2009-10-02 02:40 #10 av: Puhlo

Jag rekommenderar butiken Hobbyskärmen som ligger på S:t Eriksgatan. De har massor av olika specialistsaker till skärmsömnad, och dessutom böcker, och de ger goda råd. :)

Anmäl
2009-10-04 19:58 #11 av: mammaz

Hej jag har också sytt lampskärmar för länge sedan. Men jag fick lära mig att man skulle klippa remsor av fodret och vika på mitten och dessa skulle man linda runt stommen för att sy i.

Detta för att det skulle vara samma material och färg som fodret.

Speciellt bra är det om man gör en taklampa eftersom man ser rakt upp i den.

Kram Lena

Anmäl
2010-10-18 16:43 #12 av: Tilderos

Puffar för mer info! Det måste väl finnas nån butik på nätet som säljer lampskärmsmaterial och lampstommar & annat i desse gör det själv-tider....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.