07. Stickning

Hjälp med sjal!

2010-11-25 15:16 #0 av: Lillhy

Hej!

Jag har börjat sticka sjalen (http://www.garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=126&d_id=28&lang=se) och jag tycker att kanten som ökas blir så ful. Jag ökar sista maskan på vart fjärde avigt varv och räknar den ökade maskan som en rät, vilket betyder att jag stickar aviga fram till den sista maskan och räknar den som två. Kanske är det fel? Borde jag istället göra en rät och sedan öka med hjälp av den sista maskan eller hur kan det vara tänkt?

Är nybörjare på det här med stickning, så hjälp mottas MYCKET tacksamt!!

Anmäl
2010-11-25 15:21 #1 av: parsley

De yttersta maskorna på varje varv, dvs första och sista maskan, brukar  vara kantmaskor. Ökningar och minskningar görs i maskan innanför kantmaskan för att kanten inte ska bli trappstegsformad.

Just den modellen du stickar är lite ovanlig eftersom den har två kantmaskor. Detta för att kanten inte ska rulla sig. De två yttersta maskorna på varje varv stickas rätt. Du gör alltså ökningarna precis innanför dessa två maskor.

Anmäl
2010-11-25 15:29 #2 av: Lillhy

Åh, vilket bra svar! Tack för snabb hjälp! Här ska göras om!! Tungan ute

Anmäl
2010-11-25 15:50 #3 av: Lillhy

Fast nu inser jag att det blev lite svårare... Hur ökar man egentligen när man håller på med aviga? Förut, när jag ökade de räta, stickade jag först i bakre maskbågen och sen i främre. Smidigt, men hur gör jag nu??

Anmäl
2010-11-25 16:22 #4 av: parsley

Vanligtvis brukar man öka på rätsidan och då är det ju smidigt att sticka i främre och bakre maskbågen.

Ökningar kan göras på lite olika sätt t ex

 

  • genom att sticka både i främre och bakre maskbågen
  • genom att göra omslag, dvs en ögla av garnet
  • genom att plocka upp en maska från fg varv och sticka den
Jag skulle testa alt 1 i första hand.
Amerikanska Lionbrand har en stickskola med tydliga bilder på sin hemsida. Punkterna 12-15 handlar om ökningar increase.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.