Etikettböcker-lästips
Läst 1096 ggr
parsley
2018-06-05, 14:14

Tanya Whelan - Sy klänningar

Tanya Whelan - Sy klänningar - den ultimata klänningsguiden

Sy klänningar är en amerikansk bok översatt till svenska. För några årtionden sedan sydde många sina egna plagg, både klänningar och annat. Då var kunskapen om hur man skapar egna mönster utifrån ett basmönster och gör ändringar för att anpassa en modell för att den ska passa så bra som möjligt utbredd. Idag när färre syr sina egna kläder är det inte lika vanligt att man har den kunskapen.  

I boken finns ett par grundmodeller. Genom att kombinera olika liv med olika kjolar, ärmar, ringningar och kragar så kan man få drygt 200 modeller. Klänningarna är nästan uteslutande sydda i vävda tyger och har kroppsnära passform.  Det finns någon modell som är uppsydd i jersey. De flesta har blixtlås, antingen i ryggen eller sidsömmen.  Det finns en omlottmodell och skjortklänning. Avstår man från kjoldelen och tar bort inprovningarna kan livet användas som topp. 

Att sy klänningarna från boken kräver en del fingerfärdighet och noggrannhet vid mönsterritning och provning, men med lite sömnadsvana så klarar man det säkert. Mönsterarket är tryckt med grå linjer och det kan vara svårt att hitta vilken linje som tillhör en viss mönsterdel. Kunskapsmässigt så finns det en hel del att lära från boken. Gillar man boken och modellerna så får man mycket mönster för pengarna. De är inte ovanligt att mönster kostar 100-200 kr styck att köpa. 

Storlekarna i boken går från bystmått 81 cm - bystmått 128,5. Midjan är ca 20 cm mindre än bystmåttet för resp storlek och höftmåttet 5 cm större. Modellerna visas uppsydda på unga, smala modeller i åldern tonår-ca 25 år. Jag hade gärna sett dem på lite äldre modeller eller tjejer med större storlek också för att få en uppfattning om hur modellerna ser ut på den sortens kroppar.

Sy klänningar! : den ultimata klänningsguiden (inbunden)

Länk till Bokus med mer informationen om boken. Den finns även på andra köpställen och kan finnas på bibliotek

https://www.bokus.com/bok/9789177831037/sy-klanningar-den-ultimata-klanningsguiden/

parsley
2018-06-05, 14:15
#1

Information om boken från Bokus hemsida (länk i trådstart)

Format

Inbunden

Språk

Svenska

Antal sidor

207

Utgivningsdatum

2018-03-15

Förlag

Tukan Förlag

Översättare

Bodil Andersson

Dimensioner

263 x 200 x 25 mm

Vikt

950 g

SAB

Qccc

ISBN

9789177831037

Upp till toppen