Stickning

Pjäxsockor

2014-02-03 10:42 #0 av: parsley

Sockor med nedvikta, korta skaft kallas ibland pjäxsockor. Den nedvikta delen kan se ut på olika sätt, t ex slätstickad, spetsstickad eller flerfärgsstickad.

Material: Sockgarn, ca 400 meter per 100 gram, eller 2-trådigt ullgarn, ca 300 meter per 100 gram. Sockgarn är slitstarkare, rena ullgarner mer smutsavvisande. 

Materialåtgång: 100 g till ett par enfärgade sockor, 100 g av bottenfärgen och 50 g av mönsterfärgen till strumpor med flerfärgsstickade skaft.

Stickor: 2,5 mm samt 3 mm

Gör så här:

Utgå från en vanlig strumpbeskrivning där skaftet och foten består av 64 maskor. 

Strumporna kan stickas från tån och upp eller uppifrån och ner.

Skaftet består av ett resårstickat parti med *2r,2a* och en nedvikt del. Resåren stickas på stickor 2,5 mm och den del som viks ner på stickor 3 mm. Det resårstickade partiet stickas över 64 maskor. Den nedvikta delen över ca 72 maskor (lite beroende på vad som passar mönstret).


Anmäl
2014-02-03 10:56 #1 av: parsley

Den här sockan är stickad med utgångspunkt efter en beskrivning i Ann-Marie Nilssons bok Sticka vantar, mössor, sockor

http://www.adlibris.com/se/bok/sticka-mossor-vantar-sockor-9789197753906

Hon har stickat från skaftet och ner till tån, dvs vanligt upp i från och ned. Jag har stickat från tån och upp för att få mer att hålla i när stjärnmönstret stickades.

Längst ner mot ankeln finns en mosstickad kant, 1,5 cm bred. Sedan följer det mönsterstickade partiet som är ca 6 cm högt. Efter det en slätstickad vikkant  på 1,5 cm. Det här partiet stickas på stickor 3 mm. Totalt är det nedvikta partiet 9 cm.

Vräng arbetet och byt till stickor 2,5 mm. Sticka resår *2r,2a* 10 cm och sticka häl och fot enligt valfri beskrivning.

När strumpan är klar viks det mönsterstickade partiet ner över resåren.

Sockorna kan användas som bäddsockor, finsockor inne eller vikas ner över skaften på ett par låga kängor. Används de inomhus så värmer det dubbla skaftet skönt över vristerna.

Vill man experimentera och rita egna mönster kan man skapa ett rutnät i ett sådant här program http://www.tata-tatao.to/knit/matrix/e-index.html eller rita i ett rutigt collegeblock. Utgå från att mönstret ska ha 25 varv på höjden och ca 72 på bredden uppdelat i lagom stora rapporter. Nedviket på den här strumpan har tre lika stjärnor. Är man på jakt efter vissa motiv kan man söka efter korsstygnssmönster eller leta på Ravelry. En del av Garnstudio/Drops designs vantar i Karisma har stjärnor som kan passa.


Anmäl
2014-02-03 11:01 #2 av: parsley

Foten till de här strumporna kommer från den amerikanska stickgurun Elizabeth Zimmermanns bok The Knitters Almanac. Strumpan kallas moccasin sock. Sulan stickas på rundsticka, resten av strumpan fram och tillbaks. Boken brukar finnas hos t ex Adlibris och Bokus. Den finns i ett par olika utgåvor och rekommenderas om man vill lära sig ett och annat om stickning på lättsam, kåserande stickengelska.  http://www.adlibris.com/se/bok/knitters-almanac-9780486241784

Skaftet är stickat i det här spetsmönstret och garnet är ett sockgarn.

Hålmönster

Varv 1: rätsidan räta maskor

Varv 2: aviga maskor

Varv 3: * 2 rm tillsammans 3 ggr (dvs 6 maskor blir 3), 1 omslag 1 rm 6 ggr, 2 rm tills 3 ggr*

Varv 4: aviga maskor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.