Annons:
Etiketterstickningartikel
Läst 15845 ggr
parsley
10/28/12, 12:04 PM

Randiga vantar

Beskrivning till stickade vantar randiga på längden. Vantar som är randiga på längden är varma och slitstarka precis vantar som mönsterstickas efter diagram, men är lättare att göra.

Garn: 2-trådigt ullgarn, sk plädgarn (ca 300 m per 100 g) , eller sockgarn (ca 400 m per 100 g), 50 g av vardera färgen bör räcka. Även garn som är lite tjockare, som t ex Garnstudio / Drops design Karisma (50 g, 100 meter)  kan användas. Vantarna på bilden är stickade av sockgarn. Jag rekomenderar dock rent ullgarn som inte innehåller något syntetmaterial, som sockgarnet gör.

Stickor; 2,5-3,5 mm

Maskantal: "Standardmåttet" för mönsterstickade vantar storlek dam är 56 m, med lite variation uppåt eller nedåt beroende på mönster, stickfasthet och garn. Enklast är att prova sig fram. En vante är såpass liten att det är lika enkelt att sticka en bit vante och prova som att sticka en provlapp och räkna ut maskantalet med hjälp av den.

De här vantarna har följande mått:

Resår: *1r,1a* 6 cm, 56 m. Resåren kan vikas in när man tar på vanten, bäras som den är eller vikas in och sys fast på vantens insida.

Mönsterstickning: Sticka 1 enfärgat varv och öka till 64 m. Påbörja mönstret och randningen som består av *2 ljusa, 2 mörka*.

Tumme: Vanten stickas rak utan tumkil. När arbetet mäter 13 cm från resårkanten, sticka in en tråd för tummen. Ta av garnet. Sticka tumtråden och fortsätt efter den. Fortsätt att sticka runt i mönster. När tummen ska stickas drar man bort tumtråden och plockar upp maskor till tummen. Tummens maskantal beräknas på följande sätt: Dela vantens maskantal med 4 och ta detta svar minus två. I det här fallet 64/4=16, 16-2= 14. Tumtråden ska alltså vara 14 m. Sticka in den med början mitt i en rand. Plocka upp tumtrådens maskor + en maska i varje sida och sticka tummen när vanten är klar. När tummen mäter 5,5-6 cm sticka 2 m tills, ta av tråden och dra den igenom maskorna, dra ihop och fäst.

Hoptagning för fingertopparna: Sticka tills vanten mäter 24 cm från resåren eller till nagelbandet på ringfingret. Markera 2 m i varje sida och gör hoptagningarna på var sida om dessa vartannat varv tills ca 8 m återstår. Ta av tråden, dra den genom maskorna och fäst.

Höger och vänster vante stickas lika eftersom det inte är någon skillnad på mönstret på handflata och handrygg.

Annons:
parsley
10/28/12, 12:15 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Bilden om den inte syns i inläggslisten och inlägg #0.

Tips:

Minskningarna vid fingertopparna görs på följande sätt:

Innan markering, lyft en maska, sticka nästa och dra den lyfta maskan över den stickade. Minskningen kallas öht, eller överhoptagning. Den lutar från höger till vänster

Efter markeringen görs minskningen genom att två maskor stickas ihop. Minskningen lutar från vänster till höger.

Maskmarkör: En trådända som fästs som en ögla runt stickan fungerar bra som markering eller maskmarkör

Magic loop knitting: Jag brukar sticka med en ögla på rundstickan för att slippa använda strumpstickor. Googla för att hitta videoklipp på t ex youtube som förklarar tekniken.

Upp till toppen
Annons: