Om spinning

Spinn spinn dottern min...

2007-04-24 11:28 #0 av: PaulaW

Jag fick en oemotståndig lust att lära mig att spinna. Men jag levde som i en påse, ingen att fråga, inga verktyg och heller ingen ull. Kunde inte förstå spinnrockens funktion och måste undersöka saken.

Jag gick till biblioteket och lånade allt som hade med ull och spinning att göra. Steg för steg läste jag texterna utan att egentligen förstå vad de menade. Jag upptäckte att många av begreppen var helt okända för mig och gjorde textförståelsen svår.

Men strunt samma. Jag insåg att jag måste skaffa mig ull och kardor att börja med och efter förfrågningar hos vänner och bekanta hade jag även fått låna en slända. Jag fick också ull, inte så mycket, men i olika nyanser från vitt och grått till mörkbrunt. Nu kunde jag börja mitt experiment, tänja mina hantverksmässiga gränser.

Med spinnboken på bordet och kardorna i handen började övningen med ullen. Det tog till att få grepp om tekniken, men så svårt och tungt kunde det inte vara, tyckte jag. Förr var just kardning av upp ett barngöra. De vuxna spann, barnen kardade.

Kardinalfelet jag gjorde och som jag sedermera sett även andra har gjort var att ta i för hårt. Jag insåg att man måste arbeta lätt och ytligt med kardorna. Jag ingåg också, att det fanns en gräns hur lite/mycket ullen skulle kardas.

Det var inte alltför svårt att få in snitsen hur kardningen skulle gå till. Snart hade jag ett gäng med kardflor och jag var mogen för nästa steg, spinning.

Jag hade inte tillgång till en spinnrock, en slända som var betydligt billigare att anskaffa fick duga. Min första slända fick jag låna, den andra köpte jag för 70 kronor.

Åter igen hade jag spinnboken på bordet och läste samtidigt som jag övade praktiskt. Det var inte helt enkelt att få in handgreppen och få sländan att snurra i lagom takt och tillräckligt länge. Men snart hade jag förstått hur det skulle göras. Jag spann. Först stod jag på golvet, sedan på stolen och till slut på köksbordet för den växande längden nyspunnet garn. Jag var spinnbiten! Det var någonting av det roligaste jag gjort på länge. Känslan var fantastiskt och resultatet vackert.

Nu var det dax att skaffa en spinnrock. Min första köpte jag i en ullbutik. Det var en liten och trevlig spinnrock från Nya Zeeland, obehandlad rödaktigt trä, minns inte vilken sort. Den här spinnrocken var en perfekt nybörjagspinnrock.

En dag var jag på vårdagar i Nynäs i Tystberga/Vagnhärad. Där satt en gammal farbror och spann lin. Han hade en så vacker spinnrock. Jag stod som paralyserad och glodde. Pinsamt men jag kunde inte slita bort blicken. Jag fick höra, att han själv hade tillverkat sin spinnrock och ett antal andra. Men han hade slutat nu. Han såg dåligt och krafterna var inte vad de hade varit.

Men skamlös som jag är bad jag honom att göra en till. Jag talade om för honom att det inte var så bråttom, han fick ta den tiden på sig som han behövde. Jag insåg att han skulle göra en spinnrock även åt mig. Lyckan var fullbordat.

Den vackra spinnrocken ser du här i början av artikeln. Tyvärr har den stått nu i ett par år utan användning, men jag hoppas på att kunna skrapa ihop ett spinngäng som träffas då och då rätt så regelbundet, både vana och ovana spinnare. Sådana träffar är både gemytliga och lärorika.

Vad gäller kardor, sländor, ullflor mm. kommer jag att sätta upp bilder på min fotosida. DU kan också klicka på länken och söka efter textila redskap för att få mer information. Har du frågor om spinning, skriv gärna i forumet.

Relaterade länkar

Av: PaulaW

Datum för publicering

  • 2007-04-24
Anmäl
2007-04-24 14:42 #1 av: KerstinP

Vilken härlig artikel. Blir ju också lite sugen nu på att lära mig. Har en gammal spinrock på vinden.

Anmäl
2007-04-27 21:18 #2 av: Margareta

Jag blev ockå inspirerad. Vi har spinnrockar i släkten efter både farmor och mormor, men ingen har någonsin använt dem så att jag har sett hur det går till. De var mest till prydnad. Det känns verkligen angeläget att dessa kunskaper inte försvinner innan nästa generation växer upp. Mina barn vet nog inte ens vad en spinnrock är för något.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-05-06 16:29 #3 av: PaulaW

Kanske något för en spinnsammankomst? Jag är med...

Anmäl
2007-05-12 17:49 #4 av: lotta2

 Åh, hej, titta en intressant sajt som jag missat! Verkar ju mycket intressant.

Åh, jag som är så sugen på att lära mej spinna. Jag har köpte både kardor och en liten handslända, men jag är nog helt omotorisk för jag fick inte ihop det alls. Och ingen hittade jag som kunde lära mej, så nu ligger grejeran på vinden.Jag lyckades få en tråd  10-20 cm lång sen så går garnet av hela tiden. Så blir det en kurs eller så, är jag jätteintresserad om det är i södra/mellersta Sverige.

Anmäl
2007-05-12 19:59 #5 av: PaulaW

adressen är

www.ull-ligan.se

De finns i Ödeshög. Du kan ju alltid kontakta dem för att få veta om aktiviteter?

Anmäl
2007-05-12 22:50 #6 av: Margareta

Idag såg jag en spinnrock på Loppis för 100kr.

Jag köpte den inte, men den finns nog kvar om någon är intresserad....

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-05-13 01:56 #7 av: lotta2

Ok, tack för tipset...:D

Anmäl
2008-04-02 10:51 #8 av: Taurus

Håller med #1..vilken härlig artikel. :)
Det är roligt att hålla på med ull.
Själv har jag spunnit garn från ullen av mina hundar och stickat vantar,sockar och pannband...blir som angoragarn och jättevarmt.
Har också tovat en del saker...barntussar,fiskarhatt och väska.
För att lära mig spinna garn gick jag kurs via studieförbundets kurser...tovningen lånade jag böcker från biblioteket för att lära mig. :)
Har lagt ut lite tovat på min hemsida..
http://ylvis.net/tovat.html

Anmäl
2008-04-03 14:35 #9 av: PaulaW

Jag önskar jag hade lite mer möjligheter att hålla på med ull. Det är roligt att tova till exempel. Men just nu är jag till händer och fötter bunden av allt annat än textilt hantverk.

Anmäl
2009-04-22 18:40 #10 av: Knypplerskan

Tog fram min spinnrock häromdagen som jag köpte på loppis i fjol och efter lite trixande precis som du med boken i högsta hugg lyckades jag till sist få till lite garn. Gjorde nog också felet att karda för hårt i början men nu går det riktigt bra tycker jag fast garnets jämnhet och tjocklek ska vi inte prata om.

Anmäl
2009-04-22 19:14 #11 av: Margareta

Vad mysigt det låter!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-04-22 23:49 #12 av: Aklejalotte

Ååå, ännu en sak att skriva upp på listan över saker jag vill lära mig. Det var en inspirerande artikel.

Anmäl
2009-04-23 15:19 #13 av: leja

Övning ger färdighet. Heter det. Jag tror att jag läst någonstans att man ansåg att det tog år att lära sig bli en duktig spinnerska. Så inte dåligt för ett första försök.

Vad ska man ha som signatur tro?

Anmäl
2009-04-24 11:32 #14 av: Hustigern

Min mentor säger att man aldrig kommer att kunna spinna lika fint effektgarn när man väl lärt sig att spinna jämnt som man gör när man är nybörjare.

Hon är snäll hon, när man trälar med tråden Glad. Men det är ju så, att allt handlar om från vilken synvinkel man ser det...

/Anneli

Anmäl
2009-04-24 12:24 #15 av: koko

Äsch, när man väl har lärt sig kan man spinna vilket garn som helst.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.