Stickning

Strumpor stickade från tån och upp

2010-09-17 21:57 #0 av: parsley

Strumpor kan stickas från tån och upp. Perfekt om man vill bli av med restgarner eller inte vill ha några. Man stickar helt enkelt tills garnet tar slut. Med hjälp av en våg kan man enkelt dela garn i lika delar.

Vår bloggande medlem Tin-Tin -74 http://tintin74.blogspot.com/ har lånat ut bilder och beskrivning på strumpor stickade från tån och uppåt till Textilhantverk i fokus. En mer detaljerad beskrivning finns hos Barbo , Wermlandsstickning

http://www.wermland.nu/Stickning/Toeup.pdf

Så här gör Tin-Tin

http://tintin74.blogspot.com/2010/07/nu-ar-jag-fardig-med-mina-efterlangtade.html

Jag började med 6 maskor vardera på två stickor som jag sedan fördelade på fyra stickor efter första varvet. Jag gjorde ökningar vartannat varv tills jag hade 11 på varje sticka (11*4 = 44 maskor).

Stickar man i kraftigt raggsocksgarn från t ex Järbo eller Vartofta och stickor 4.5 så är 44 maskor lagom till dam och liten herr. 52 maskor eller 13 maskor på varje sticka är lagom om man stickar med lite tunnare raggsocksgarn eller ullgarn och stickor 3.5. 64 maskor eller 16 maskor på varje sticka är lagom om man stickar med tunt sockgarn och stickor 2.5.

Därefter stickade jag vanlig slätstickning runt på strumpstickor tills foten/arbetet mätte 20 cm. Då började jag med hälen som stickas på 2 stickor. Hälen stickas över halva maskantalet. Har man t ex 44 maskor i foten ska hälen stickas över 44/2 = 22 maskor. Minskningarna för hälen görs på varje sida genom att lyfta maskor och sticka färre maskor för varje varv (se Wermlands stickning för noggrann beskrivning). Jag gjorde minskningar enligt beskrivningen tills jag hade endast 6 maskor kvar innan jag åter började öka upp varven igen. Gör minskningar tills ca 1/3 av hälens maskantal finns kvar. Sedan ökar man tills man har hälens ursprungliga maskantal igen. Ökningarn görs genom att man stickar med de tidigare lyfta maskorna en mer för varje varv. När så hälen var formad var det dags att göra skaften.

tå.jpgResåren gjorde jag med 2 aviga och 2 räta maskor. För att få lite mer liv i strumporna randade jag dem. Vid varje färgbyte stickade jag samtliga maskor räta för att få en snyggare övergång innan jag stickade 5 varv med den "nya" färgen. På dessa blev det 8 ränder i varje färg. Jag är väldigt nöjd med den här tekniken att sticka strumpor. Tån blir mycket snyggare än vid traditionell metod och så kan man ju enkelt låta mängden garn man har få avgöra hur långa skaften ska bli, om man är osäker på hur långt det räcker till.

Anmäl
2010-09-17 22:28 #1 av: parsley

Beskrivning timglashäl / timglastå

Om man vill kan man lägga upp fotens maskantal med ett "skräpgarn" och sticka tån med utgångspunkt från beskrivningen till timglashäl. När tån är stickad, så tar man bort skräpgarnet, plockar upp maskorna och stickar med det riktiga garnet resten av strumpan. För att få lite mer att hålla i kan man ev sticka ett par cm elller några varv innan man börjar minska för tån.

Sticka över maskorna från första stickan till fjärde. Hälen stickas över hälften av strumpans maskantal. Har man t ex 64 m i skaftet så ska hälen stickas över 64/2 = 32 m.

Varv 1 31 r vänd

varv 2 30 a vänd

varv 3 29 r vänd

osv tills 10 m (ca 1/3 av hälens maskantal) återstår. I och med att man vänder så blir det fler och fler maskor på varje sida som inte stickas för varje varv. Sticka lika många räta maskor som sista varvet aviga, dvs 12 rm. Plocka upp maskbågen framför nästa maska, vrid den och sticka ihop den med maskan. Nästa varv, som stickas avigt, stickas en maska ytterligare innan följande maska plockas upp vrids och stickas ihop avigt med nästa maska. Man fortsätter att sticka en 1 m mer för varje varv innan maskbågen plockas upp och stickas med nästa maska tills man på nytt stickar över alla 32 maskorna.

 

Anmäl
2010-11-12 13:02 #2 av: Tin-Tin74

Nu har jag gjort ett par till raggsockor med den här tekniken. Skrattande

Den här gången blev det ett par till min 15-årige son som nu slipper frysa om fötterna när han ska fiska i vinter.

På bloggen har jag beskrivit närmare hur jag gjorde just dessa.

http://tintin74.blogspot.com/

Anmäl
2010-11-21 14:31 #3 av: MegN

Det som är lite knepigt när man kör "sticka tills garnet tar slut" är att man måste beräkna lite lagom med garn att maska av med. Har precis (för någon timme sen!) stickat klart en "tub" som jag ska använda som sjal/fuskpolokrage. Och där blev jag tvungen att repa upp ett halvt varv för att jag upptäckte att återstoden av garnet inte räckte... Just avmaskningsvarvet måste man ju sticka lite lösa än de andra, för att inte få en stenhård kant (jodå - jag testade först med att bara "maska över" det senast stickade varvet, blev alltså inte alls bra).

Anmäl
2011-01-04 00:17 #4 av: theMaggan04

Vilket bra tips! Jag ska sticka strumpor för första gången och är lite rädd för att garnet inte ska räcka... Men har en massa olika färger.

De randiga skaften gjorde ju bara sockan snyggare!

Har sparat beskrivningen och ska ta i tu med det lite längre fram i månaden. Har en tenta att plugga till först Tungan ute

Anmäl
2011-04-23 06:47 #5 av: Tin-Tin74

Nu har jag gjort ett par till sockor med den här tekniken.

Den här gången gjorde jag skaftet med ett mönster som jag lärt mig av min farmor på 94 år.

Beskrivning hittar ni här

Anmäl
2013-11-10 09:21 #6 av: parsley

Tips!

Förstärk gärna avmaskningskanten genom att virka ett varv krabbmaskor runt den. Krabbmaskor är fasta maskor som virkas baklänges. Vanligtvis virkar man från höger till vänster. Krabbmaskorna virkas från vänster till höger.

Anmäl