Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

001. Allmänt 01. Om sajten 02. Spinning 03. Broderi 04. Sömnad 05. Frivoliteter 06. Knyppling 07. Stickning 08. Tovning 09. Virkning 10. Textilhistoria 11. Vävning 12. Pyssel 13. Utbildningar 14. Aktuella evenemang 15. Nålbindning 16. Böcker och lästips 17. Nytt, noterad och uppdaterat 18.Till djuren 19. Maskinsticking 20. Bloggar och poddar, hemsidor mm 21. Beskrivningar 22. Annonser - köp, sälj, verkstad, hantverkskooperativ mm 23. Välgörenhet 24. Lexikon
10. Textilhistoria

S.K. kaffeduk i konstsilke

2016-08-20 11:13 #0 av: Sindri

Finns här någon riktig textilexpert som kan klargöra vad som menas med konstsilke när det gäller gamla s.k. kaffedukar i blankt, jacquardvävt mönster som var populära på 30- och 40-talet?

Jag är ganska övertygad om att det rör sig om celluslosafibrer, men vill bara vara säker på att det inte producerades någon form av nylon då.

Tvättråd?

Anmäl
2016-08-20 11:41 #1 av: parsley

Jag skulle handtvättat. På den tiden så handtvättade man nog det mesta, speciellt sådant som inte kokades. 

Är det besvärliga fläckar och du inte har någon speciell känslomässig relation till duken, så testa maskintvätt, 40 grader. 

Kan det fungera med vanish el dyl på fläcken. Testa på något lite undanskymt ställe på duken och se om tyget tål fläckborttagningsmedlet. 

Anmäl
2016-08-20 14:16 #2 av: Sindri

Tack och lov är det inga fläckar på den. Jag vill däremot färga och sy av den, men bär inte syntet, och det går ju heller inte att färga.

Anmäl
2016-08-20 15:50 #3 av: parsley

Kan du offra en liten bit så kan du testa att bränna en liten bit

Bränntesta textil

Textila material kan "artbestämmas" med hjälp av bränntest. Tänd eld på en liten bit tyg eller en bit garn, känn på lukten, se hur det  brinner och vilken sorts aska som bildas. Var försiktig, var beredd att släcka och håll till på ett så brandsäkert ställe som möjligt.

Ull luktar bränt hår eller brända fjädrar. Elden självdör. Ull bildar svart aska som kan krossas till puder. Alpaca, mohair mfl djurfibrer uppför sig på samma sätt som ull.

Siden brinner långsamt och luktar bränt hår eller brända fjädrar. Elden självdör. Bränt siden bildar grå aska som blir till puder när den krossas.

Bomull luktar bränt papper och brinner med långsam glöd och bildar grå, spindelvävsliknande aska. Bränd viscos luktar som bomull, men brinner längre tidän bomull.

Linne uppför sig ungefär som bomull, men glöder längre och luktar brända löv, istället för bränt papper.

Syntetmaterial smälter ihop till en hård kula istället för att bilda aska. Olika syntetmaterial luktar på olika sätt. Akryl som är vanligt i garner och i stickade köpeplagg brinner med en fräsande låga. Nylon, som bl a används för att göra ullgarner mer slitstarka, och polyester går snabbt att antända, men är självsläckande.

Textiler och garner av blandmaterial har brandegenskaper från de material som ingår.

Anmäl
2016-08-21 00:22 #4 av: Sindri

Brukar göra det, men är det syntet i så känns det onödigt att klippa i tyget.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.