Annons:
Etikettaktuella-evenemang
Läst 2538 ggr
parsley
2015-05-12 13:10

Rekofestival, utanför Göteborg

Information från  **http://slojdochbyggnadsvard.se/reko**

Välkommen till REKOfestival på Nääs.  

Mingel och tilltugg på REKO-festivalenVad är en REKOfestival? Är du intresserad av hållbar utveckling, av sunda material, ekobygg, byggnadsvård, slöjd och återbruk? Under festivalen kan du delta i workshops, föredrag och kurser. Det är en salig blandning av gammal och ny teknik, handens kunskap, teori och praktik, tips och råd. Kom hit, dela med dig och var en del av en rörelse för förändring till ett mer hållbart samhälle under roliga och festliga former.

REKOfestivalen är inne på sitt andra år och vänder sig till dig som tycker det är kul och är intresserad av en kombination av gammal och ny kunskap och metoder, så att vi på ett klokt sätt sparar både i plånboken och miljön.

Vi som står bakom är Slöjd & Byggnadsvård på Nääs tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan samt en mängd olika föreningar och privata initiativ för hållbart byggande och leverne. Tidskriften ÅTER är delaktig i marknadsföringen.

Kurser

Vi erbjuder kurser under festivaldagarna, fredag till söndag 22-24 maj. Det ärföranmälan till kurserna till Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum,lerum@sv.se eller tel. 0302-158 58. Välj mellan:  

22 maj            Bygga med lera för den nyfikna med Ulf Henningsson.  
                       Plats: Slöjdstationen. Avgift: 950 kr

23 maj            Gör din egen el - off-grid med Andreas Olsson. Plats: Nääs. Avgift: 950 kr

24 maj            Ekohus - om att bygga hållbart med John Helmfridsson. Plats Nääs. Avgift 950 kr

22-24 maj       Halmhusbygge med Maja Lindstedt och Jesper Zander. 
                        Plats: Källnääs. Avgift: 2 800 kr

**
Program fredag, lördag och söndag - Fri entré**

FREDAG

17:00-18:00 Väggar av ved. Kubb, knubb och andra vedmurningstekniker. Föredrag med Olle Hagman. Olle har skrivit en av de få böcker som finns om väggar av olika ved- och lertekniker. Olle är medlem i Lerbyggeföreningen i Sverige och på deras hemsida kan du läsa mer om tekniken. Denna teknik uppstod under 1800-talet kring de framväxande sågverksindustrierna. Bostadslösa sågverksarbetare fann på rådet att mura hus av spillvirke från planksågning. Det är vanligast att hitta dem i uthusbyggnader och arbetarbostäder men kan även förekomma i andra bostadshus.

18:30-19:00 Den nätverkande korgen - Att bygga ett globalt hantverksutvecklingsprojekt i Kenya. Föredrag med forskaren Helena Hansson. Efter föredraget har kan du prova på repslagning tillsammans med Skapligan som var med i Kenya och som även knyter en tipi på lördag.

**LÖRDAG
**10:00-15:00 Färga textil med naturliga pigment. Workshop med Lina Sofia Lundin. OBS. föranmälan till Vuxenskolan, tel 0302-15858.

11:00-  Försäljning av närproducerad mat, kalvdans, brödkakor och marmelad. Leifs närproducerade.

11:00- Modellbygge för alla åldrar. Öppen workshop med Lerbyggeföreningen

11:00-15:00 Elutställning i lusthuset av Henrik Nilsson. Henrik tar med sig roliga elprylar och exempel på gamla typer av eldragningar från sitt eget museum i Lerum. 

11:00-15:00 Workshop Vi gör rep av återbruksmaterial och knyter ihop en tipi!Workshop med Skapligan

11:00-16:00 Bekanta dig med äggoljetempera. Drop in-workshop med Daniel Kindblad från Färgmagasinet i Alingsås.

11:00-11:30 Om el i gamla hus. Föredrag med elektriker Henrik Nilsson från Lerum. Henrik är en hejare på gamla elprylar. Han både lagar gamla lampor och andra roliga föremål och har dessutom ett museum där han visar hundratals fynd som han kommit över genom åren. Henrik är dessutom drivande i Tollereds Öfvre Kraftstation.  

12:00-12:30 Måla med äggoljetempera. Föredrag med Daniel Kindblad frånFärgmagasinet. Äggoljetempera har fått klassning som bästa färgval eftersom den är helt miljövänlig.

13:00-14:00 Skinn ute, skinn inne, skinn i hjärta, skinn i sinne. Föredrag med Eva Alfredsson

14:00-15:00 Höns i trädgård - hur gör man? Föredrag med Hanna Nyqvist

15:00 Fika med tårta. Vi fyller nämligen 25 år!

15:30-16:00 Lär dig om linoljefärg. Workshop med Chico Hovedskov. Chico arbetar på Slöjd & Byggnadsvård och kan det mesta om både linoljefärg och andra byggnadsvårdsfrågor.   

16:00-16:45 Är gamla hus hållbara? Föredrag med Björn Ohlén som arbetar som byggnadsantikvarie i Västarvet. Björn har ett eget gammalt hus som han försöker få så energisnålt som möjligt utan att förstöra patinan och charmen.

16:30-18:00 Tälj planteringspinnar. Workshop för alla åldrar med Tobias Havaas

17:00-18:00 Så gjorde jag för att bo gratis. Föredrag med Anders Krasse. Anders försökte under en period förändra sitt livspussel och en av de prioriterade åtgärderna var att få ner fasta utgifter till ett minimum. Därför började han renovera sitt hus genom återbruk av gammalt byggmaterial som handfat mm som han kom över. Han lyckades väl med sitt projekt och har idag väldigt låga kostnader för sitt boende. Hör hans inspirerande resa.

18:30-19:30 Jag är ett träd, eller 5 orsaker att slöjda. Föredrag med Jonatan Malm

20:00-20:30 Om Al fresco - en kalkteknik. Föredrag med Janne Eriksson som är kursledare hos oss. Al fresco är en uråldrig putsnings- och målningsteknik som har använts i den gamla antika kulturerna. Janne berättar dels om tekniken och dels om en sådan kurs som han håller på Nääs den sista helgen i maj.

**
SÖNDAG**

11:00-  Försäljning av närproducerad mat, kalvdans, brödkakor och marmelad. Leifs närproducerade.

 11:00-13:00 Täljning för alla åldrar. Drop in-workshop med Tobias Havaas

11:00-15:00 Elutställning i lusthuset av Henrik Nilsson. Henrik tar med sig roliga elprylar och exempel på gamla typer av eldragningar från sitt eget museum i Lerum. 

11:00-15:00 Bakluckeloppis. Kom och köp! Kom och sälj! Traditionell backluckeloppis med mängder av prylar men inget yngre än 1979. Nostalgi är temat för loppisen. Föramälan för säljare senast 18 maj till lerum@sv.se. Tid för parkering och uppackning för säljare: kl 10.00-10:45. Kostnadsfritt. Säljare arrangerar sin egen försäljning på anvisad plats. Inga bord, stolar eller regnskydd finns att tillgå - medtages av säljaren om så önskas. 

11:00-16:00 Bekanta dig med äggoljetempera. Drop in-workshop med Daniel Kindblad från Färgmagasinet i Alingsås.

11:00-11:30 Måla med äggoljetempera. Föredrag med Daniel Kindblad frånFärgmagasinet. Äggoljetempera har fått klassning som bästa färgval eftersom den är helt miljövänlig.

13:00-13:45 & 14:00-14:45 Naturguidning med tema nyttoväxter - för alla åldrarVandra på Nääs med två riktiga naturnördar och få upp ögonen för nyttan av det som växer runt omkring oss! Vilken del av lindträdet passar i en sallad? Hur smakar kirskål? Vilket träd ger den bästa skeden? Syskonen Erik och Emelia Börjesson visar oss såväl stora som små växter och lär oss om deras användning, både förr och nu. Vandringen tar cirka 45 minuter och passar alla åldrar! 

13:00-15:00 Ekologiska byggmaterial. Föredrag med ekoarkitekt Varis Bokalders. Varis är en av miljörörelsens pionjärer och har under många år arbetat för att det ska bli mer miljövänliga material och en mer hållbar arkitektur i Sverige. Han är en av författarna till den stora boken om ekologiska byggnadstekniker och en ofta anlitad skribent så fort det gäller hållbara och sunda byggmaterial

15:00 Fika med tårta. Vi fyller nämligen 25 år!

15:30-16:15 Flytta torp! - flytta och sätta upp ett timmerhus.

Praktiska detaljer under festivalen

Äter och dricker gör du i något av uteköken. Eller ta med dig picnic eller något att själv lägga på grillen.  

Vill du sova över i närheten finns det möjlighet på: 
B&B på Nääs gamla folkskola som ligger ca 1 km från Nääs, se mer påwww.naasfolkskola.se/bed-breakfast 
Sovsal på Öijareds nya hotell (ca 4 km från Nääs). Se mer påoijared.se/boende/oijared-hotell-golfhotell-konferenshotell/ 
Eller hos familjen Eriksson på Tollereds hotell i Tollered, www.tolleredshotell.se

Du som spelar får gärna ta med dig instrument. Spontana konserter eller allmänt jammande är välkomna inslag och ett kul sätt att lära känna människor.

Övrigt på Slöjd & Byggnadsvård under festivalen

Vårt resurscentrum är öppet som vanligt under festivalen här du kan bekanta dig med olika naturmaterial i materialbiblioteket, titta på utställningen Trädgårdsslöjd, köpa material eller böcker i butiken och i vårt bibliotek hittar du förmodligen nordens förnämsta ekobyggutbud som kommer vara speciellt framplockat under festivalen.

Annons:
Upp till toppen
Annons: