07. Stickning Läst 17371 ggr

Raggsockor - Hur?!

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Hur stickar man raggsockor med en häl?

Är ju en fryslort så det skricker om det och använder nästan raggisar till och med på sommaren.

Men nu börjar det bli dåligt med folk som kan sticka dem åt mig något mer, så det är väl på tiden att jag lär mig själv nån gång.

Men hur gör man? Tycker det ser jättekrångligt ut med fyra stickor. Och vilken typ av garn blir det bäst med?

Om någon kan hjälpa mig att förklara, berätta då som om jag vore tre år så kanske jag förstår ;)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~Har du någon som kan visa dig hur  man gör?

http://www.hemmetsjournal.se/Handarbete/katarina_svarar/Svart-med-maskor-pa-strumpstickor/

Hemmets Journals handarbetsexpert berättar om hur man stickar med strumpstickor.

http://www.knittinghelp.com/

Engelskspråkig sida med filmer som visar olika moment, bl a hur man stickar med strumpstickor, doublepointed needles. Tycker du att det är krångligt med att sticka med strumpstickor, så ta en titt på tekniken magic loop knitting. Magic loop innebär att man stickar med en vanlig lång rundsticka och drar ut wiren så den bildar en ögla. Rundstickan blir då så kort att man kan sticka t ex strumpor och vantar med den.

http://brinn.typepad.com/brinn/2007/01/att_sticka_en_h_1.html

http://brinn.typepad.com/brinn/2007/01/att_sticka_en_h.html

Stickblogg med text och bilder om hur man stickar strumpor. Hälar är så komplicerat att det krävs två länkar. Flört

http://www.jarbo.se/

har gratis beskrivningar på stickade strumpor på sin hemsida. Även garnstudio drops design har beskrivningar på strumpor (en del mer avancerade med spetsmönster, flätor eller mönsterstickning i flera färger)

http://www.garnstudio.com/lang/se/kategori_oversikt.php

 

Strumpor kan också stickas på två stickor, men måste då sys ihop. Se t ex beskrivningen på spiralstickad strumpa utan häl här på ifokus.

 

Det finns lämpliga garner för strumpstickning i olika grovlekar. De tunnaste brukar kallas sockgarn och stickas med stickor ca 2,5. Kända märken är t ex Regia och Opal och Garnstudios Fabel, men det finns även andra. Raggsocksgarn finns i olika grovlekar, ett lite tunnare som stickas med stickor ca 3,5 och ett kraftigare som stickas med stickor ca 4,5. Exempel på det tunnare är Järbo mellan, samt olika anonyma i raggsocksgarner i garnaffären. Järbo Raggi och Vartoftas  är exempel på det kraftigare garnet.

http://www.grunnebogarn.se/

http://www.vartoftagarn.se/shop/

Sock- och raggsocksgarner brukar bestå av 70-75 % ull och resten syntet. Ullen värmer och syntet gör garnet mer slitstarkt.

Strumpor kan även stickas i rena ullgarner.

Kolla om du kan hitta en beskrivning som du begriper dig på. Hittar du ingen så säg till så tar  vi det steg för steg.

 

Tack för hjälpen, men jag sitter ändå här som ett frågetecken och fattar noll ;D

Vet inte om jag har någon i min närhet heller som kan hjälpa mig :/

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~Är du ovan vid att sticka så föreslår jag att du börjar med "spiralstickad strumpa utan häl". Beskrivningen finns här på textilhantverk ifokus. Det är en bra nybörjarstrumpa. Du väljer själv om du vill sticka runt eller sticka på två stickor och sy ihop arbetet.

Vill du ändå sticka med häl så skaffa garn och stickor och säg till så tar vi en sak i taget.

Ta en titt på inläggen under "Avig eller rätsida?" en sida ned ungefär.

Ursäkta mitt korthuggna svar ovan. Jag borde väl ha skrivit att jag hade lagt in en länk, som jag tror passar, under det inlägget. Kolla lite på den stickbeskrivningen och se om den är begriplig.

Vore jag i dina kläder, skulle jag gå till en garnbutik och be att få köpa två uppsättningar strumpstickor, en enkel beskrivning och passande garn. Hela kitet ska ju passa ihop. Anledningen till att köpa två uppsättningar med strumpstickor, är att du kan sticka båda sockarna samtidigt och mäta successivt så att du gör likadant på båda och mäta så att de blir lika stora.

Kan du inte lägga upp maskor själv, får du be någon i garnbutiken visa. Hör också om det finns någon kurs på gång. Man blir väldigt inspirerad av att hålla på med handarbete tillsammans med andra och får hjälp när man kör fast.

Hur mycket stickning kan du? Så vi vet vilken nivå vi ska börja på.

Jag använder inte strumpstickor själv, utan "loopar" med rundsticka när jag ska sticka runt, så jag kan inte lära dig så mycket om strumpstickor.

#5

Jag får nog fråga i affären i värsta fall :) Smart ide att köpa två uppsättningar :)

#6

Jag ligger på väldigt låg nivå ;) Jag kan väl sticka avigt och räta maskor, men det är väl allt. Vet hur man trär stickorna och maskar av. Men inga möster eller så kan jag göra, kan inte heller sticka något annat än en fyrkant ;)

Men virka kan jag göra en massa olika figurer som bläckfiskar och sånt som kattleksaker, synd att det ska vara så svårt med stickorna.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~En sak till, hur vet man hur stora strumporna ska vara? Om jag ska göra en strumpa åt min son tex, som är 4 år, hur lång ska delen under foten vara och hur bred runt om ska den vara?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~Man kan virka strumpor. Betydligt lättare än att sticka. Gjorde ett par i höstas, men är inte 100 % nöjd med dem, så jag behöver experimentera lite till.

Kan du lägga upp och maska av, samt sticka aviga och räta maskor kan du sticka. Resten är bara träning.

Börja med en enklare modell, t ex den som finns på ifokus, för att få lite stickträning, så kan du göra svårare strumpor sedan.

#8  Följ stickbeskrivning för 5-6-åring, så kanske sockorna blir färdiga till dess. Annars får man mäta under arbetets gång genom att trä in foten i den pågående stickningen. Så gör jag.

Men, men... sticka strumpor till dig själv först. Det är mycket enklare än att försöka sig på barnstorlek, som är så litet och pilligt. Kan du sticka en fyrkant, kan du sticka sockor. Den där hälen, som folk sjåpar sig för, är hur lätt som helst. Det kommer du att märka, när du väl är där. Lycka till!

Dessutom är det mycket lättare att mäta på sig själv än ett barn som inte vill vara stilla. Ett knep om man vill sticka efter beskrivning är att stryka under det som gäller för den storlek man vill sticka. Lägg upp xx maskor, sticka till skaftet mäter xx cm, sticka tills foten mäter xx cm....

hihi, jag som trodde det var enklare att göra till barn eftersom det hela blir mindre :)

Men vad är lättast att jobba med då, flera stickor eller en sån där rundad grej?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~#12  Troligen en vanesak. Många talar varmt om rundstickning. De brukar dock inte använda sånt till sockar, utan tröjor och andra stora arbeten. Själv föredrar jag att ha två stickor som ger full rörelsefrihet. När man stickar sockor behövs fem stickor, men man använder ju bara två åt gången och byter successivt.

Använd gärna stickor i bambu eller trä, de trillar inte så lätt ur stickningen som metallstickor kan göra.

Här har du  en liten toffla att öva stickning på (damstorlek)

Lägg upp så många maskor du behöver för att få 20 cm.

Sticka rätstickning 12 cm.

Byt till strumpstickor, ta ihop arbetet och sticka resår *1 rät, 1 avig* i 9 cm.

Byt till slätstickning och minska de två sista varven  genom att sticka ihop maskorna 2 och 2.

Dra tråden genom maskorna som är kvar och dra ihop arbetet. Fäst. Sy ihop hälsömmen. Tycker du det är svårt med strumpstickor så kan du sticka resåren på två stickor och sy ihop den på ovansidan av tofflan.

Tjoho :)

Var hos en vän igår och hälsade på, och vi gick in i en garnaffär och det enda ledde till det andra och vips så hade jag inhandlat lite :)

Har nu kommit så långt att jag är nästan klar med sockans skaft. Vad det ska göras sen är ett stort frågetecken, men jag är en bit på väg iallafall :)

Men attans vad krångligt det var, stickora är ju ivägen och det tar en evighet att komma någonstans. Men jag gör sockan väldigt liten, så det gör nog sitt till.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~Misstänker att när du väl kommit igenom och gjort det första paret sockor så kommer du att tycka att det var rätt enkelt och skoj. Minns när jag jobbade som textillärare : massor med barn hade höga ambitioner om raggisar och lovikkavantar men dom orkade oftast bara en.........

SSS - second sock syndrom

SMS - Second mitten syndrom

Det är betydligt värre att sticka den andra sockan eller vanten än den första.

SSS - second sock syndrom

SMS - Second mitten syndrom

Det är betydligt värre att sticka den andra sockan eller vanten än den första.

Hehe, har misslyckats kapitalt med hälen iaf, så den blev upprepad så får det bli en häl-lös socka till att börja med ;)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus