Annons:
Etikettertextilhistoriaartikel
Läst 15834 ggr
AnnaMoonshadow
2015-03-09 07:47

Kimono

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

En kimono är ett japanskt traditionellt klädesplagg. Ordet betyder egentligen kort och gott "något att ha på sig" men har kommit att syfta på ett plagg som kan liknas med en hellång rock.

Plagget är alltså som en rak rock formad som ett T, som sträcker sig från nacken ner till anklarna. Kragen är plan och ärmarna är ofta långa och vida. Kimonon sveps kring kroppen, alltid med den vänstra sidan över den högra. Kimonon fäst sedan med en obi, ett brett bälte som knyts konstfullt i ryggen. Att knyta en obi är en konstform i sig då den kan knytas på väldigt många sätt och vanligtvis är det svårt att göra ensam.

Historia

Kimonon har en lång historia. Runt 400 e.v.t. sägs de första kimonoliknande plaggen komma in i japansk kultur, då som en influens från Kina. Under 700 e.v.t. blev den allt vanligare och under Heianperioden fick den en mer utmärkande japansk prägel. Det var då ett plagg som bars med ett föreklädsliknande plagg kallat mo. 

Under muromashi tog kimonon den form som vi är van med idag. Då började man nämligen bära kimono ensam, ihophållen med en obi, tidigare hade man haft flera lager av kimono och också ofta plagg sås som hakama (ett plagg som kan liknas vid kjol eller väldigt vida byxor) ovanpå. Det var alltså nu okej att bära ett plagg som tidigare sett som underkläder. Under edoperioden ändrades även utseendet, obin blev större och ärmarna blev vidare och mer fladdrande, speciellt på ogifta kvinnor. Det blev också mode i hur ärmarnas kunna knytas upp för att inte vara i vägen. 

Idag

Idag är det vanligast att kvinnor bär kimonos och då främst vi särskilda tillfällen (om man inte är geisha),  men det finns även fortfarande både kvinnor och män som i Japan bär plagget vardagligen. De tillfällen som man kan se kimonos är vid bröllop, tesceremonier, coming-of-age-ceremonier och annat som är väldigt formella samlingar. Kimonon idag är oftast bara ett plagg som bärs ovanpå ett underplagg (Nagajuban) som bara syns genom den krage som sticker upp under yttersta lagret, tidigare har det varit vanligt att man haft flera lager kimono på varandra. 

Det finns även en lättare version av kimono, kallad Yukata, som används än mer flitigt i Japan än vad den "riktiga" kimonon gör. En yukata är enklare och ofta gjord av bomull. Plagget lämpar sig bäst under sommaren och är vanligt att ha på sig till exempel under festivaler. Yukatan bärs av både män och kvinnor. 

Arbetet

En kimono ses alltid som ett väldigt skickligt arbete, nära nog ett konstverk, då det är ett dyrbart plagg som mycket tid och teknik lagts in i för att skapa. Även materialet och designen på tyget är viktigt och har många olika symboler men oftast är kimonon och obin gjord av silke och satin. Ska kimonon tillverkas på rätt sätt ska hela plagget komma från samma tygstycke och sys ihop av fyra olika bitar som klipps ut, små detaljer så som kragen räknas inte in i detta. Traditionellt ska sedan plagget sys för hand men självfallet förekommer det kimonos som sys på maskin. Dessa kan dock fortfarande behöva sy en del detaljer för hand. Anledningen till varför handsömnad varit så viktigt är att kimonos traditionellt delas för att tvättas (detta kallas arai hari) så att stygnen behövde sprättas upp och sedan sys ihop igen när tyget gjorts rent. Detta är ett tvättsätt som fortfarande förekommer men som idag är ovanligt och väldigt dyrt att genomföra. Eftersom kimonotyget är så dyrbart återanvänds det ofta i andra saker när kimonon är gammal. De sys om till detaljer, väskor, barnkimons och skydd till föremål förknippat med kimonon eller teceremonier. Många gamla kimonos går också att hitta på museer då plaggen varit något som människor varit försiktiga med. 

En kimono kan komma i nästan vilken färg som helst och mönstren är också väldigt varierade. Dock kan man ofta se på kimonon vilken årstid den är avsedd för. Har kimonon t.ex. ett mönster med körsbärsblommor eller fjärilar är det en vårkimono, har kimonon färgglada löv är det troligare att den är avsedd för hösten.

Män och kvinnors kimono ser lite olika ut. En manlig kimono faller till mannens anklar helt rakt medan en kvinnas oftast är något längre så att man kan stoppa in en del av den i obin för att få ett konstfullt veck. Detta kallas för ohashori. Kvinnors kimono räknas bestå av över 12 delar som ska matchas, medan en man har runt 5 stycken. Designen ser också olika ut beroende på bärarens ålder och kön, män har oftare mörkare och mer abstrakta mönster än kvinnor. Unga kvinnor har också mer färgglada kimonos än  äldre och gifta kvinnor har. Det finns dessutom en uppskö av olika sorters kimonos, som varierar beroende på ärmarnas längd, mönster och avsedda användning. 

 Mönstret och färgerna på kimonon och dess tillbehör är väldigt viktigt, det kan berätta om personens ställning och status, om denne är gift eller inte, och hur gammal hen är. Det är också svårt att ta på sig sin kimono ensam.  Därför är det vanligt att man tar hjälp av speciella kläderskor som kan hjälpa i allt från att matcha tillbehören till att klä på personen plagget.

Tillbehör

Till kimonon bär man ofta också traditionella skor så som zori och geta och till dessa speciella strumpor (tabi) där en springa mellan två tår är i avsatt för att man ska kunna knipa åt med tårna runt banden i skorna. Det finns även många fler plagg och tillbehör som passar till en mer eller mindre traditionell kimonoklädnad, så som hårprydnader för kvinnor, väskor och solfjädrar. 

Den här artikeln är från början postad inne på Japan.ifokus

Bild 1:  Masahiro Hayata from TokyoJapan (Kimono Women) [CC BY-SA 2.0], viaWikimedia Commons  Bild 2: shakko (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons   Bild 3: kalandrakas from Tsurugaoka Hachiman Shrine in Yukinoshita, Kamakura,Kanagawa (Flickr) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons  Bild 4: renfield kuroda (http://www.flickr.com/photos/renfield/12422762/) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
Upp till toppen
Annons: