Annons:
Etiketterstickningartikel
Läst 16968 ggr
parsley
3/28/14, 9:16 AM

Volangsjal med korta varv

En rätstickad volangsjal med en volangkant formad av korta varv

Garn och passande stickor. Modellen passar bra om man vill göra en sjal som inte är så gles. Sticka gärna på rundsticka. Volangkanten kommer inte att bli vågig utan den kommer att följa sjalens form. Sjalen stickas i rätstickning från sida till sida. Rätstickningens ribbor kommer att löpa i riktningen från axeln ner mot midjan.

Materialåtgång. Räkna med minst 300 meter garn om du vill ha en "scarvesliten" sjal, mer om du vill ha en större sjal. Sjalen jag stickat är stickad av Noro Sock Silk, 300 meter per 100 g. Den är såpass liten att den passar bäst under jackan.  Från spets till ovankant mäter den 40 cm. Den är 115 cm från sida till sida. 

Gör så här:

Lägg upp 7 maskor. Öka till 9 maskor på första varvet genom att öka 1 maska innanför den första resp sista maskan. Är det svårt att öka på första varvet, sticka 1 varv med räta maskor och öka till 9 maskor på nästa varv istället. Hela sjalen stickas i rätstickning.

Det finns nu 9 maskor på stickan. Placera en markör så det finns 7 maskor på ena sidan om markören och 2 maskor på den andra. Partiet med 7 maskor utgör volangkanten och de 2 övriga maskorna sjaldelen. Sätt gärna någon form av markör i sjaldelen för att hålla reda på vilken sida som är vilken.

Resten av sjalen stickas på följande sätt

Varv 1: Sticka 6 maskor. Slå garnet om den 7 maskan och vänd med ett kortvarv.

Varv 2: Sticka 6 maskor. Vänd.

Varv 3: Sticka 7 maskor. Öka 1 maska i maskan efter markeringen och sticka varvet ut. Vänd.

Varv 4: Sticka samtliga maskor.

Upprepa varv 1-4 tills lite mer än hälften av garnet återstår. Minska istället för att öka så sjalen för sin trekantsform. Maska av när 7 m återstår.

Annons:
parsley
3/28/14, 9:17 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Bild på sjalen.

parsley
3/28/14, 9:20 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Bild på uppläggningen och de första varven. En blå garnögla markerar gränsen mellan volang och sjal. Kortvarven vänds på ena sidan och ökningar/minskningar görs på andra sidan. En markör i form av en säkerhetsnål i plast sitter i sjaldelen.

parsley
3/28/14, 9:21 AM
#3

Korta varv stickas så här:

  1. Sticka fram till vändningen.
  2. Lyft 1 m med garnet bakom arbetet.
  3. Flytta garnet så det hamnar framför arbetet
  4. Flytta tillbaka den lyfta maskan till vänster sticka.
  5. Vänd och sticka nästa varv.
Upp till toppen
Annons: