Annons:
Etiketterstickningartikel
Läst 11895 ggr
parsley
2012-11-18 12:27

Rak vante med istickad tumme

Den här vanten påminner om Lovikka-vanten i modellen, men kan stickas av andra garner. En riktig Lovikka-vante stickas av Lovikka-garn, dvs tjockt, luddigt ullgarn, på stickor som är tunna i förhållande till garnet.

Material: Ullgarn 2-4 trådigt, raggsocksgarn, blandgarn av t ex ull och alpaca. Beskrivningen kan även användas till Lovikka-garn. 100 g brukar räcka om man stickar av vanligt garn. Till riktiga Lovikka-vantar går det åt 150 g.

Storlek: dam. Utgå från att vanten ska ha en omkrets på 22 cm .

Gör så här: Lägg upp så många maskor som behövs. Gör  ett masktäthetsprov först så du kan beräkna maskantalet med utgångspunkt från det.

Vanten kan stickas på två stickor och sys ihop i sidan. Tummen måste dock stickas runt. Jag brukar sticka med ”magic loop knitting”, dvs runt med en ögla på rundstickan. Googla eller sök efter instruktionsvideos på you-tube för information om tekniken. Magic loop knitting kan användas i stället för strumpstickor.

Rätstickat parti: Sticka 1-2 ribbor, dvs 2-4 varv rätstickning. Stickar du runt du runt så kan sticka dessa varv fram och tillbaka och sy ihop skarven när du monterar vanten.

Broderidel: Sticka 3 cm slätstickning, dvs broderidelen.

Vante upp till tummen: Vräng arbetet. Sticka 11 cm.

Tumtråd: Ta av garnet och sticka in en tråd för tummen, över 15 % av maskantalet. Tycker du att tummen verkar bli för smal gör tumhålet lite större genom att sticka över fler maskor. Använd ögonmåttet. Fortsätt sticka.

Hoptagning fingertoppen: När arbetet mäter ca 20 cm från vändningen ta ihop vanten för fingertoppen. En spetsig hoptagning görs så här: Markera en maska i varje sida. Den ena markeringen ska vara ovanför mitten på tumtråden, den andra på motstående sida. Minska vartannat varv före resp efter den markerade maskan i varje sida. Gör en öhpt (lyft en maska rätt, sticka nästa maska och dra den lyfta maskan över den stickade) innan markeringen och sticka ihop två maskor efter markeringen. Genom att göra två olika sorters minskningar så lutar minskningarna mot varandra, vilket är dekorativt. När ca 8 m återstår ta av garnet och dra det genom de sista maskorna, snörp ihop och fäst.

Sticka tummen. Dra ut tråden och plocka upp maskorna samt 1-2 m i varje sida om hålet. Sticka runt 5,5 cm. Ta ihop tummen genom att sticka 2 m tillsammans ett varv. Ta av garnet och dra det genom de återstående maskorna. Snörp i hop tummen och fäst.

Vante 2: Andra vanten stickas lika.

Broderi: Om man vill kan man brodera korsstygn på broderidelen och Fästa en flätad snodd i vantens nederkant.

Resår istället. Om man vill kan man sticka en resårmudd istället för en rak vante av lovvikatyp.

Annons:
parsley
2012-11-18 12:41
#1

En beskrivning till en socka med istickad häl. Beskrivningen förklarar principen med tumtråd. Tänk på att en häl stickas över halva maskantalet och att en tumme är mindre än en häl och att tummen inte ska minskas på samma sätt som en häl. Glad

http://www.stickamera.se/monster_sock_isthal.php

Upp till toppen
Annons: