Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

001. Allmänt 01. Om sajten 02. Spinning 03. Broderi 04. Sömnad 05. Frivoliteter 06. Knyppling 07. Stickning 08. Tovning 09. Virkning 10. Textilhistoria 11. Vävning 12. Pyssel 13. Utbildningar 14. Aktuella evenemang 15. Nålbindning 16. Böcker och lästips 17. Nytt, noterad och uppdaterat 18.Till djuren 19. Maskinsticking 20. Bloggar och poddar, hemsidor mm 21. Beskrivningar 22. Annonser - köp, sälj, verkstad, hantverkskooperativ mm 23. Välgörenhet 24. Lexikon
Textilhistoria

Introduktion

2007-05-06 21:36 #0 av: PaulaW

Jag kommer under våren att skriva om de olika textila materialen som finns. Förmodligen får jag inte med allt, men åtminstone de mest kända. Jag kommer också att skriva artiklar om hur dessa material har tagits fram, bearbetats och använts.

Man tar en fiber och snor till ett garn, en gammal uppfinning som varit mycket betydelsefull för mänskligheten. Sedan tar man garnen och väver eller snor ihop dem med olika tekniker, skapar allstå textil. Ordet texil kommer från latinets te´xere och betyder väva eller fläta.

Hur har männikan kommit på idéen att tillverka textilier? Vad gäller spinning av ull kan man anta (det här är någonting som jag hört någonstans) att när fåren fällde sin päls fastnade den i träd och buskar, och när människan såg hur det snott ihop sig till långa snören i vinden, kom idéen om att spinna till henne. Sant eller inte, uppfinningsrik har hon i varje fall varit.

Vävkonsten lär vara äldre än spinnkonsten. Men det är nog svårt att datera när dessa färdigheter föddes. Vad man med säkerhet vet är att båda teknikerna är årtusenden gamla. 2000 år sedan stampade man fina ylletyger i romarriket, och i faraorernas Egypten fanns de finaste  linnevävarna man kan tänka sig, tunna, svala och luftiga.

Följ med på den här resan bland de textila fibrerna. Har du kunskaper och kännedom som inte framkommer i artiklarna är du givetvis välkommen att skriva om dem.  Jag kommer att behandla fibrer från växtriket, djurriket och även beröra de olika syntetiska fibrerna jag känner till.

 

Av: PaulaW

Datum för publicering

  • 2007-05-06
Anmäl
2007-05-20 22:41 #1 av: AndersE

Inte tusentals år kanske, men får jag ändå locka till ett textilt besök med historisk anknytning på en grannsajt?

* Slitna trådar
* Bonader
* Brudklänning
* Örngodis (!)
* Broderimönster

Ibland kan olika intressen mötas...

 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.