Annons:
Etiketterstickningartikel
Läst 128284 ggr
parsley
11/24/08, 4:14 PM

Spiralstickad strumpa utan häl

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Spiralstickad strumpa utan häl, dansk strumpa, familjens favorit, underbar ullstrumpa, ljuvlig julklappstrumpa...Kärt barn har många namn. Här kommer en användbar beskrivning till en stickad strumpa utan häl.

Varför ska man överhuvudtaget sticka en strumpa utan häl? Är inte hälen det viktigaste på en stickad strumpa, stickad med en teknik nedärvd genom generationer eller mödosamt översatt från engelska och stickad utan tappade maskor med strumpstickor som spretar åt alla håll? Jo, givetvis. Varför ska man då sticka en strumpa utan häl? Det finns flera skäl

1. man kanske är nybörjare inom strumpstickning eller en mindre van stickerska och vill göra något enklare än en strumpa med häl

2. man ska ge bort strumporna och vet inte hur stora fötter mottagaren har

3. man stickar i rent ullgarn som inte är lika slitstarkt som syntetblandat raggsocksgarn. En socka utan häl slits jämnare och håller därför längre.

4. man tycker om modellen på den här strumpan

5. man vill göra något lättstickat

Material

Garn och passande stickor. Man kan t ex använda kraftigt raggsocksgarn från Järbo eller Vartofta som passar till stickor 4,5 alt tunnare raggsocksgarn eller ullgarn som passar till stickor 3,5. 1 hg räcker till storlek dagisbarn, medan man får räkna med 1,5-2 hg till större barn eller vuxna. Vuxenstrumporna på bilden är stickade av ullgarn på stickor 3,5 och väger 1,5 hg. Av ev restgarner gör man randiga strumpor

Beskrivning

Jag brukar lägga upp 44 m till vuxen (dam-liten herr) om jag använder stickor 4,5 och kraftigt raggsocksgarn eller 52 m om jag använder ett tunnare garn och stickar med stickor 3,5. För andra storlekar kolla en "vanlig" stickbeskrivning för det garn du tänkt att använda, eftersom man kan använda samma maskantal.

Sticka resår 2 räta, 2 aviga i 8 cm (6-7 cm om du stickar åt barn). Byt sedan till mönsterstickning. Man fortsätter att sticka *2 r 2 a*, men förskjuter mönstret en maska åt vänster var 4:de varv. På så sätt bildas ett spiralmönster.

Sticka till strumpan börjar närma sig färdig längd, 30 cm för dagisbarn, 35 cm för skolbarn och minst 40 cm för vuxen,  byter man  till stätstickning och tar ihop för tån. Jag brukar ta ihop den här modellen "på känn" genom att sticka *2r, 2r tillsammans* och sedan sticka 2 varv utan minskningar och göra ett nytt minskningsvarv osv tills ca 8 m återstår. Ta av garnet och dra det genom de återstående maskorna, dra åt och fäst väl.

Strumporna kan stickas fram och tillbaka på två stickor och sys ihop eller stickas runt som en tub, vilket man själv föredrar. Syr man ihop strumporna lägger man långsidorna kant i kant och syr. Sömmen försvinner efter en tids användning och märks inte.

Om man vill kan man förskjuta mönstret en maska åt höger istället på den ena strumpan. Man får då en höger- och en vänsterstrumpa då spiralerna rör sig åt olika håll. Tycker man det är svårt att förskjuta mönsret åt höger kan man börja mönstret på avigsidan istället på den ena strumpan.

Annons:
Mammzing
11/24/08, 4:21 PM
#1

Har stickat denna modell i massor med år. Både till stort folk må små folk. Alltid lika populär. Blir jätteskojig med restgarn! Jag stickar helst runt. Men det är nog en vanesak.

PaulaW
11/24/08, 11:18 PM
#2

Åh! Precis när jag behövde inspiration. Tack!

Akvileja
11/25/08, 6:46 PM
#3

Spännande mönster, ska pröva att sticka strumpor till mina stora barnbarn, 12 och 14 år. Du skriver att man ska sticka slätstickning när man har kommit till den längd man vill ha, men sedan skriver du om avmaskningen att du tar ihop *2r 2 a*. Antagligen är det bara att forsätta med resårstickning hela vägen. Eller hur?

Akvileja

parsley
11/25/08, 10:10 PM
#4

Du stickar spiralmönstret (man kan säkert göra resår hela vägen om man vill) tills du ska göra tån. Då byter man till slätstickning eftersom det är lite svårt att minska och ta ihop i resår. Risken finns att man inte vet vilka maskor som ska vara aviga och vilka som ska vara räta tillslut.

Mammzing
11/25/08, 10:45 PM
#5

Har provat att sticka hela sockan i resårstickning utan spiralen. Det blev inte direkt bra. Passformen blir bättre med spiralstickning. Fast jag stickar resår 2 rm, 2 am och sen spiral på 3 rm, 3 am med förskjutning vart 3:e varv. Var så på det mönstret jag fick av min mamma.

konichiwa
12/6/08, 6:12 AM
#6

Jag har just stickat färdigt ett par sockor efter din beskrivning, jättelätt och sköna är dom- Tack för beskrivningen, den har fått sin plats i stickkorgen!

Annons:
Vassna
12/7/08, 12:56 AM
#7

Vilket bra mönster till sockar. Den ska jag prova. En får tacke så mycketGlad

[aspie]
12/28/08, 4:50 PM
#8

Hmmm, verkligen en intressant mönster.Skrattande

Tusen tack för detFlört

[lanns]
12/30/08, 12:14 AM
#9

Perfekt! Ska snabba sticka en försenad julklapp!
Tack för tipset!

koko
12/30/08, 1:11 PM
#10

Kan vara en bra nybörjargrej, men hur minskar man i tån egentligen? I slutet av sticka 2 och 4 eller?? Genom att sticka i hop 2, då eller? Om man kör strumpstickor alltså.

koko
12/31/08, 1:06 PM
#11

Ingen som vet???

Mammzing
12/31/08, 1:13 PM
#12

Jag brukar maska av som när jag gör vanliga raggisar!

[SusanneKs]
12/31/08, 1:28 PM
#13

I beskrivningen står det att när  

"strumpan börjar närma sig färdig längd …   byter man  till stätstickning och tar ihop för tån. Jag brukar ta ihop den här modellen "på känn" genom att sticka *2r, 2r tillsammans* och sedan sticka 2 varv utan minskningar och göra ett nytt minskningsvarv osv tills ca 8 m återstår."

Det tolkar jag så att när du gör ett minskningsvarv ska du hela varvet sticka 2 räta maskor, 2 räta maskor tillsammans, 2 räta maskor, 2 räta maskor tillsammans, osv. Efter ett minskningsvarv ska du sticka 2 varv med rätstickning innan det är dags för nästa minskningsvarv. När du har minskat så att bara 8 maskor finns kvar är det färdigt att Fästa genom att dra tråden genom alla maskorna och sy till.

Annons:
koko
12/31/08, 5:00 PM
#14

Tack för det Susanne. mammzing; det är ju det jag inte kan, göra vanliga raggisar, detta skulle vara premiärförsöket.

Langhol
1/27/09, 11:37 PM
#15

Nu har jag stickat 2 par "spiraler" till mina barnbarn! Det var enkelt och gick fort. Passformen blev bra. Skrattande Så det ska nog bli flera i framtiden.

powderpuff
2/17/09, 11:50 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

De håller jag på att sticka nu.

Det är jätte lätt.

Jag saknar dig. De går aldrig över. De gör bara mindre ont ibland...

Min blogg, "Sockerblomman"

 

tamari
2/18/09, 9:34 AM
#17

Tack för denna beskrivning. Jag har tre barnbarn i åldrar 11-12-13 och vet aldrig deras fotstorlek.  Nu skall jag sticka tubsockor åt dem! Förresten har jag stickat så många par "vanliga" yllesockor att jag helt tröttnat på dem.

tamari
3/10/09, 11:57 AM
#18

Tänkte rapportera att jag nu stickat tre par tubsockor och hade inga problem med att "vrida" åt höger. Jag tog ihop i rätstickning, två första maskorna på varje sticka/varje varv tills 8 maskor återstod.

hemskapat
3/15/09, 10:02 AM
#19

Underbart att se detta mönster publicerat, detta är ett kanonmönster! Vi har talat om denna strumpa och dess recept på en ABF kurs jag genomförde i stickning nyligen.

Nu väntar jag på garnleverans från RAnderssons Trikå AB som jag varmt rekommenderar för dig som stickar själv och vill ha bra garn till bra pris!

Ni kan se mina krationer på min hemsida hemskapat, jag sätter igång med sockorna så snart garnet kommer!

//Agneta

Bella-R
4/28/09, 2:47 PM
#20

Utan häl - det var något nytt Glad

Så fort jag blir klar med mina tre halvfärdiga projekt så ska jag testa mig på & sticka en Familjens Favorit.

Elr så börjar jag med den ganska omgående, och har fyra halvfärdiga projekt istället, hehe ;P

_____________________________________
Mvh
Bella

Scientia est potentia -- "Kunskap är makt"
Per aspera ad astra -- "Genom svårigheter mot stjärnorna"
Tuam ipsam vive vitam, quia tuam ipsam oppetes mortem
-- "Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död"

Annons:
lenaj
4/28/09, 11:33 PM
#21

Åh, detta blir helt klart nästa projekt!

MaMaMade
5/5/09, 12:05 PM
#22

Tror ni att det går att sticka i bomullsgarn? Har en jättespole m bomullsgarn som bara ligger…el kan ni rek ngt annat bra strumpmönster som inte kräver alltför mkt hjärnverksamhet o är snällt mot fingrarna = snabbstickat…i bomullsgarn. Glad

Evahelene
5/5/09, 12:24 PM
#23

#22 Jag har stickat massor med sockar av merceriserat 8/4-garn - det var "omoderna" färger, jag hade köpt det av en äldre släkting när hon inte längre orkade handarbeta (måtte jag aldrig hamna där…). Dessa sockar är helt underbara på sommarhalvåret men dom slits lika fort som sockar i ren ull. Jag stickade både släta och med spetsmönstrad ovandel.

En bra sockbeskrivning finns på Järbo´s hemsida (gratismönster att ladda ner/skriva ut). Garnstudio har också - finns många därute i etern!

Sluta aldrig hoppas, sluta aldrig be. Sluta aldrig önska - under kan ju ske!

MaMaMade
5/5/09, 12:58 PM
#24

Typ virkgarn i bomull då? Det jag har är vanligt stickgarn…det kanske är spunnet för löst, går nog sönder på en ggn.

parsley
5/7/09, 6:14 PM
#25

Bomullsgarn är stummare än ullgarn, så ett par strumpor stickade av bomullsgarn riskerar att bli oelastiska. Jag har själv inte provat att sticka strumpor av bomullsgarn, men testa gärna. Det värsta som kan hända är ju att man får repa upp strumporna och göra ett par grytlappar istället. Tungan ute

Jag har stickat modellen med tunt sk sockgarn, 64 maskor, stickor 2,5. Om det blev bra? Nej, det blev bättre.

Pialinn
6/28/09, 10:41 PM
#26

Tack för denna beskrivning.

Har stickat sökert 40 par sockor till vänner de senaste åren och skickat med posten hem till Sverige. Ska träffa GW och i sommar och titta hur hon sliter sina. Hon säger att hon har slitit sönder flera par och undrade om jag kunde sticka nya fötter.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Pialinn
8/9/09, 2:55 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

Här kommer första paret som Gerd ska få. Hon sliter sina sockor under foten så hoppas dessa håller lite längre eftersom de inte slits på samma ställe.

Vred dem åt olika håll.

Vid tån satte jag maskorna på 4 stickor och avmaskade 1:a maskan på varje sticka hela tiden tills alla maskorna är slut, precis som på "vanliga" sockor. Stickar på bara 3 stickor för då "skramlar" det inte så mycket.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Annons:
Kaylaza
8/9/09, 3:35 PM
#28

Dessa strumpor verkar lagom avancerade för mig att göra. Har tidigare provat att sticka en sort som också är utan häl, men de är ganska jobbiga om man vill ha skaft på dem, eftersom detta får stickas på separat med ganska mycket improvisation.

Här är det ju bara att fortsätta så länge man finner lämpligt Flört

Pialinn
8/10/09, 12:50 PM
#29

Hej Kaylaza!

Du har ingen bild på dina strumpor. Är alltid roligt att få se objekt man inte sett tidigare. Som t.ex spiral-strumporna, dom hörde jag talas om på 70-talet men aldrig sett förän här.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Kaylaza
8/11/09, 9:23 PM
#30

#29 Jag har inte påbörjat några spiralstrumpor ännu, men jag ska försöka fixa bild på mina andra jag gjort, både nålbundna och stickade =)

Ingu1
10/9/09, 10:59 AM
#31

Men vad roligt… Det här var väl ngt att prova. Har aldrig sett eller hört talas om. Jag har stickat massor me sockor med häl. Tack för mönster och tips.

Ingu.

mallezeilon
1/17/10, 6:19 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#32

Jag blev så glad över denna beskrivning när jag fann den. Jag har inte stickat på mycket länge.

Jag och dottern har letat efter fräcka "raggisar" men inte hittat några till ett själigt pris med en någorlunda kvalitet.

Jag bestämde mig för att prova. Det gick!

Men eftersom garnet (gammalt jag hade hemma, fårö, ull) är väldigt skört kunde jag inte sticka hårt. Jag upplever att sockorna blev aldeles för "lösa" oformliga. Läs töjer sig enormt efter andvändning. Så nu funderar jag på att prova att "tova" dem i tvättmaskinen lite för att de ska bli lite mindre och mer fasta.

Jag undrar om någon har erfanenhet av detta?

Vad använder jag för program och temperatur?

Jag skulle bli mycket glad om någon kunde tipsa mig lite!

parsley
1/17/10, 7:12 PM
#33

#32 Testa att köra dem ihop med din vanliga tvätt i tvättmaskinen i 40 grader så får du se vad som händer.

[Sias]
1/17/10, 11:33 PM
#34

Tack för beskrivningen! Så välkommen - för jag skall sticka raggsockor till mina barnbarn, som de önskat, men klarar inte av att sticka vanliga raggisar, sticka med 4 stickor, häl…. 

Har nu börjat prova att sticka efter beskrivningen - till en 5 åring. La upp 36 maskor, stickor 4 (efter mönster på vanliga raggsockor). Svarta fårets raggsocksgarn. Stickat en (gjorde av misstag spiralen högervriden).

Tycker den blev väldigt lång. Vill helst sticka vanlig raggsocks-längd. GÅR det att spiralsticka raggsockor. eller gäller det bara knästrumpor?

I beskrivningen står det "Sticka till strumpan börjar närma sig färdig längd, 30 cm för dagisbarn… byter man  till stätstickning och tar ihop för tån"

….om det funkar att spiralsticka raggsockor, när börjar man i så fall med slätstickningen, tar ihop för tån? (= hur många cm ska arbetet vara totalt, inkl 7 cm mudd, när man övergår till slätstickning/hoptagning?)

#27 Vilken jättefin avslutning ("tå")! Ser bekväm & skön ut, jämfört med den jag fick till - blev så spetsig. Kan man göra samma typ av minskning med 2 stickor? Hur?

Annons:
mallezeilon
1/21/10, 4:32 PM
#35

Tack för tipset #33 parsley.

Jag lät sockorna gå med i en 40 graderstvätt, med önskat resultat!

Nu ska jag ge mig på att sticka ett par sockor med häl!!!

[Sias]
1/27/10, 11:19 AM
#36

parsley Din beskrivning är jättebra!

Äntligen - efter många försök  och upprepningar - har jag fått till strumporna. Följde din beskrivning - inkl avmaskningen för tån. Blev jättebra! Begriper inte vad jag gjorde för fel vid första försöket (när tån blev spetsig).

Stickade skaftet på två stickor och tån på 4. Stickar gärna fler.

mallezeilon
1/29/10, 7:08 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#37

Kolla in…

Kan själv….

Jag är såå stolt och dottern såå varm om fötterna.

Tack alla ni som gav mig mod att våga prova!

Hustigern
1/30/10, 11:03 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#38

Är det bara jag som upplever att vanliga sockmönster med häl sitter bättre? Eller kan det vara så att jag inte stickade mina "sprialer" tillräckligt långa? Jag hade ett restgarn och började från tån och stickade så långt garnet räckte, det blev ca 1,5 dm från hälen. Men när jag haft dem på tycker jag att de "glappar" på baksidan av benet, som att resåren inte orkar hålla ihop dem.

Hade tunt självrandande garn (kommer inte ihåg vad det hette) och stickade på st 2 ½ med spiralen i 3+3 med vridning var tredje varv.

Nån som har tips? Modellen är ju rolig och snabb och enkel att sticka, så jag gör gärna fler om jag bara får till passformen lite bättre.

Ps. Mönstret blir jättebra till handledsvärmare också…

Pialinn
1/30/10, 6:10 PM
#39

Sockor med häl sitter oftast bättre än spiralstickade. De är ju formstickade. Men om du gör spiralen med 2-2m blir det bättre "hopdrag"

Gör man "häl-lappen" tillräckligt lång hasar inte sockan ner under foten.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Elwyin
2/7/10, 6:26 PM
#40

Nu fick jag lust att sticka igen Glad
Har sökt efter ett mönster som detta .
Kan sticka sockar med häl, men är ganska klurit varge gång.
Får springa och börja sticka.

Mammzing
2/8/10, 9:24 AM
#41

Varierar mej lite, ibland spiralisar och vanliga med häl!
Har nästan helt slutat sticka tesår på vanliga hälsockor.
Stickar ett slätstickat " skaft " istället.
Randar i himmelens alla färger.
Blir nästan som " innestövlar "
Kul att variera.

Annons:
Belliie
2/15/10, 11:19 PM
#42

Har precis börjat sticka dessa till mig själv. Blir över förväntan fastän jag är en riktig nybörjare! Funderar på att sticka dessa till en väns nyfödda tös men är osäker på hur många maskor jag ska lägga upp? Stickor 3 borde väl vara lagom till bebissockar?

[Sias]
2/17/10, 8:31 AM
#43

"Strumporna kan stickas fram och tillbaka på två stickor och sys ihop"

Hur ska man börja och avsluta varven för att få de allra bästa kanterna,  kanter som blir fina i båda sidor - och därmed lätt att sy ihop?

Jag föredrar att sticka skaften  på 2 stickor - men tycker inte att jag får till några fina kanter, som det går lätt att sy ihop med osynlig söm (madrass tror jag den heter).

bummsan
4/4/10, 1:24 AM
#44

Att tova 40 grader o me såpa, har jag fått lära mig.

[Kanonkulan]
6/12/10, 2:45 PM
#45

Jag tänkte sticka ett pa sådana här strumpor till en karl med storlek 43 i skor. Jag funderade på Drops Alaska men det kanske är lite för tjockt? Har mängder med tunt tvåtrådigt ullgarn jag kan ta annars. Hur många maskor och vilka stickor skulle jag ha i resp garn?

parsley
6/12/10, 8:16 PM
#46

Jag tycker att Drops Alaska är lite väl tjockt till strumpor. Det är bättre att sticka tofflor eller sticka tofflor som man sedan filtar genom att köra dem i tvättmaskinen av det garnet. Vill du sticka tjocka strumpor så är Raggsocksgarn från t ex Järbo eller Vartofta ett bättre val.

Har du tvåtrådigt ullgarn så tycker jag att du kan sticka av det. Tvåtrådiga ullgarner kan skilja sig åt lite i grovlek. Testa stickor 3 och 52 eller 56 maskor och se om det blir lagom.

[Kanonkulan]
6/13/10, 6:11 PM
#47

Låter jättebra! Misstänkte att Alaska skulle bli lite tjockt. Köpte det ändå till att nålbinda med. Tack för rådet om antal maskor! Kommer köra igång direkt utan att sticka provlappar givetvisFlört

[Saannis]
10/18/10, 10:17 PM
#48

Detta mönster var precis vad jag letade efter att göra till födelsedagspresent!

Någon som vet på ungefär hur många maskor man kan lägga upp för baby 12månader?

Annons:
parsley
10/20/10, 10:50 AM
#49

# 48

Jag skulle lägga upp 44 m om jag stickar med stickor 2.5

40 m                                  stickor 3

36 m                                  stickor 4-4.5

Till stickor 2.5 används sockgarn, t ex Garnstudio Fabel, Opal eller Regia, till stickor 3 eller 3.5 används tunnare raggsocksgarner t ex Raggi mellan och till grova raggsocksgarner t ex Järbo eller Vartofta används stickor 4-4.5.

[Saannis]
10/20/10, 12:39 PM
#50

#49 Tack så mycket :)

hannakb
1/4/11, 7:43 PM
#51

Just när jag stickat två par raggisar med häl kom jag ihåg det här mönstret! Måste prova det här med nu! :D

marja02
8/28/11, 5:36 PM
#53

Har en liten fråga som en inte alltför van stickare; Exakt hur gör man för att förskjuta mönstret till vänster som det står i det här sockmönstret. Det låter enkelt, men just det förstår jag inte riktigt…

parsley
8/29/11, 11:09 AM
#54

# 53

Sticka resår 2 räta, 2 aviga i 8 cm (6-7 cm om du stickar åt barn). Byt sedan till mönsterstickning. Man fortsätter att sticka *2 r 2 a*, men förskjuter mönstret en maska åt vänster var 4:de varv. På så sätt bildas ett spiralmönster.

Följ beskrivningen och sticka "vanlig" resårstickning med två räta maskor och två aviga maskor i 8 cm.

När du stickat 8 cm eller önskad längd med vanlig resårstickning så stickar du nästa varv så här:

Börja med en avig maska istället för en rät. På så sätt förskjuts mönstret. Sedan fortsätter du att sticka *2r, 2 a, varvet ut. Sedan stickar du tre varv med räta på räta och aviga på aviga.

Nästa gång du ska förskjuta mönstret, dvs efter 4 varv, så stickar du 2 aviga och sedan "2 räta, 2 aviga" varvet ut och tre varv med räta på räta och aviga på aviga.

När du stickat så här långt så tror jag att du ser hur du ska göra när du tittar på mönstet och det du redan stickat. Lycka till!

marja02
9/2/11, 10:12 PM
#55

Tack! Jag tror att jag fattar! Bara att sätta igång!Skrattande

Annons:
nakenkatt
4/25/13, 8:06 PM
#57

jag är nog världens trögaste.har repat upp säkert 20 ggr nu.fattar ej hur jag ska göra alls.har gjort 8 cm resår,men hur gör jag sedan,detta är ettmysterium för mig som så gärna vill ha ett par sockor till mig själv.

parsley
4/26/13, 8:03 AM
#58

# 57 är det totalt omöjligt att fatta, sticka strumporna i resår istället för att förskjuta mönstret. Det går bra det också.

LinaLj
4/26/13, 8:14 AM
#59

Mamma stickar sådana här strumpor till alla i familjen och de är underbara! Har alltid på mig ett par när jag går ut med hunden när vädret inte är det bästa och eftersom jag bor i ett gammalt hus med dragiga golv så är de livräddare på vintern. 

Mamma köper på sig massor med sockgarn när det är rea eller när hon hittar i fyndlådor osv. Sen får man komma hem till henne och välja ut vilket garn man vill ha ur hennes stora garnlåda, alltid lika kul. julklapp fick jag ett par som var randiga och stickade på restgarner, så otroligt vackra.

nakenkatt
4/26/13, 12:43 PM
#60

jag ska prova en gång till.ska jag alltså börja förskjuta direkt efter resåren??

parsley
4/26/13, 2:32 PM
#61

#60 Man förskjuter mönstret direkt efter resåren.

nakenkatt
4/26/13, 6:37 PM
#62

det var då tusan,nu ska jag banne mig prova igen.tack ska du ha.

Annons:
nakenkatt
5/2/13, 3:36 PM
#63

nu äntligen har det klarnat.jag har kommit en bra bit på väg.Jättekul.tack
parsley.har du mer mönster för nybörjare i stickning vore det kul.

nakenkatt
5/2/13, 3:38 PM
#64

tack igen.nu har det klarnat äntligen och jag har kommit en bra bit på väg nu,kul.

parsley
5/3/13, 8:37 AM
#65

# 63 jag ska se vad jag kan hitta. Ska försöka skriva ett specialinlägg om det.

nakenkatt
5/22/13, 5:06 PM
#66

har beställt lite mera snygga garner i multi.Det är raggsocksgarn.Hur många maskor bör jag lägga upp till mitt treåriga barnbarn tror ni?

parsley
5/23/13, 8:18 AM
#67

Gissar att 32 maksor blir lagom om du tänker sticka på stickor 4-4,5 (tjuvtittade i en Järbo-beskrivning). 

http://media.jarbo.se/patterns/pdf/9071_low.pdf

nakenkatt
5/23/13, 8:35 AM
#68

va bra då kör jag med 32 maskor.Det var så himla kul att sticka dessa då jag bara kom igång och förstod.tack snälla.

CelsiusT
2/13/15, 12:11 PM
#69

Nån som har lust att hjälpa mig lite?

Jag har ett ullgarn som står sticka 5,5 på och jag tänkte sticka till bäbis 6 mån (och tänker väl att det vore smidigt om den blir så pass stor att den kan passa även nästa vinter eftersom det är vår nu, men dom här sockorna är ju så flexibla så det borde ju inte vara nåt problem). Hur många maskor ska jag lägga upp? Blir det för tjockt att sticka sockor av ett så tjockt ullgarn?

Medarbetare på westernridning.ifokus

Annons:
parsley
2/13/15, 12:39 PM
#70

# 69 Det blir ju ganska tjocka strumpor och ev blir de i tjockaste laget om de ska få plats i vinterskorna.  Har barnet dem inomhus så spelar det inte så stor roll.

Det klassiska raggsocksgarnet Järbo Raggi har en masktäthet på 17 maskor per 10 centimeter. Ska man sticka "vanliga" raggsockor till barn, fotstorlek 22, så lägger man upp 36 maskor och stickar på stickor 4 eller 4,5 mm. Garnstudio har ett par garner som är lite grövre och har en masktäthet på 18 maskor per centimeter om man stickar slätstickning och stickar med stickor 5 mm. I ditt fall skulle jag lägga upp 32 eller 36 maskor, lite beroende på om du stickar hårt eller löst. Strumporna är som sagt töjbara och formar sig efter foten.

CelsiusT
2/13/15, 12:47 PM
#71

#70 I dagsläget har barnet inga skor då han är 6 mån o inte går än. Men det är klart att det kanske då inte funkar nästa vinter.

Här står det 16,5maskor per 10cm i bredd. Det står 10x10cm = 23x 16,5 maskor (höjdxbredd)

Medarbetare på westernridning.ifokus

parsley
2/13/15, 3:44 PM
#72

#71 Prova med 36 maskor. Blir de för stora har barnet något att växa i.  :)

Upp till toppen
Annons: